Elhagyta Hawaiit az utolsó szénszállító hajó

Beach at Waimanalo Bay, WIndward Coast, Oahu, Hawaii. travel destination photography colour image waimanalo bay windward coast oahu hawaii united states of america pacific day outdoors high angle view non urban scene no people beauty in nature coastline h
Beach at Waimanalo Bay, Windward Coast, Oahu, Hawaii, United States of America, Pacific (Photo by Michael DeFreitas / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Az utolsó szénszállító hajó is elhagyta a napokban a Hawaii-szigeteket. Ezzel az állam még utoljára feltölti az utolsó széntüzelésű erőművét, mielőtt az szeptemberben bezár. Hawaii így teljesen maga mögött hagyja a szénalapú energiatermelést.
Vágólapra másolva!

Történelmi fordulatra készül Hawaii, ahogy az állam teljesen leáll a szénalapú energiatermeléssel. A napokban az utolsó szénszállító hajó még feltöltötte az AES Hawaii által üzemeltetett szénerőművet,

de a tervek szerint szeptemberben ez a létesítmény is bezár

– írja a gCaptain.

Az erőmű most 15 ezer tonna indonéz szenet kapott a libériai zászló alatt közlekedő MV Flying Tiger nevű hajóról. A 180 megawattos létesítmény egyébként Hawaii egyik legfontosabb áramforrása, amely 2018-ban az állam teljes áramtermelésének 13 százalékát biztosította.

Hawaii teljesen maga mögött hagyja a szénalapú áramtermelést Forrás: Michelle Raponi/Pixabay

Noha a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia, egyre fontosabb szerepet játszanak Hawaii áramtermelésében, az állam áramköltségei a legmagasabbak az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy Hawaii minden más államnál több olajat használ az áramtermeléshez. 2015-ben például az olaj részaránya 67 százalékos volt, míg a széné 15 százalékos.

Ezeket a fosszilis tüzelőanyagokat viszont Hawaii teljes egészében az államon kívülről importálja.

Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy egy amerikai törvény előírja, hogy a más amerikai államokból importált kőolajat amerikai hajózási társaságok által üzemeltett hajókon kell szállítani.

Ezek a vállalatok viszont kezdenek kifogyni a rendelkezésre álló hajókból,

így Hawaii akár ellátási nehézségekbe is ütközhet a jövőben. Mindeközben a magánkézben lévő energiacégek, mint az AES Hawaii jogszerűen importálhat energiahordozókat külföldi felségjelzésű hajókon keresztül is.

A megújuló forrásokra történő átállás viszont időigényes, vagyis Hawaii számára a következő időszakban nagy kihívás lesz az olajszállítmányok beszerzése.