Robotkutyákkal kerestetné meg szeméttelepeken az elvesztett vagyonát egy brit férfi

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy walesi informatikus még 2013-ban dobott ki véletlenül egy merevlemezt, amelyen 8000 bitcoin volt. Most a férfi mesterséges intelligenciával és robotkutyákkal kutatná át a régió összes szemétlerakóját az elveszett vagyonért.
Vágólapra másolva!

James Howells egy walesi informatikus, aki 2013-ban, egy irodai lomtalanításkor kidobott egy régi merevlemezt.

Az adathordozón azonban 8000 bitcoin volt, amely szerdai árfolyamon nagyjából 72 milliárd forintot ér.

A férfi most úgy véli, hogy a merevlemez a dél-walesi Newport valamelyik szeméttelepén hever – írja a The Guardian.

A városi tanács korábban környezetvédelmi okokra hivatkozva elutasította a 37 éves férfi többszöri megkeresését, hogy átkutathassa a szeméttelepeket. Howells azonban nem adta fel, és egy 10 millió fontba (kb. 4,5 milliárd forint) kerülő tervet dolgozott ki az elveszett vagyon megtalálására. A kutatást különböző fedezeti alapoktól származó tőkéből finanszírozná.

A terv szerint Howells mesterséges intelligenciával működő robotkarokkal kutatná át és válogatná ki a szemetet.

Emellett számos környezetvédelmi és adatmentési szakértőt is bevonna a keresésbe. A kutatás során pedig robotkutyákkal őriztetné a terepet, hogy senki más ne próbálhassa meg ellopni a merevlemezt.

Mesterséges intelligencia és robotkutyák bevetésével szerezné vissza kidobott vagyonát egy walesi férfi Fotó: Csudai Sándor - Origo

Howells úgy véli, hogy a keresési folyamat 9-12 hónapig tartana. Azonban ha a férfi meg is kapja a városi tanács jóváhagyását, akkor sincs semmilyen garancia arra, hogy egyáltalán megtalálja az adathordozót. Ráadásul ha megtalálná, akkor sem biztos, hogy helyreállíthatók a rajta tárolt adatok.

Amennyiben viszont teljes sikerrel járna, akkor a férfi megfogadta, hogy a pénzt Newport közösségének támogatására fordítja majd.

Számos kriptopénz-alapú projektet indítana be a településen. Például befektetne egy közösségű tulajdonú bitcoin-bányászati projektbe, melyet megújuló energiaforrások működtetnének.

A férfi számára azonban a legnagyobb problémát továbbra is a városi tanács engedélye jelenti.

A hatóságok ugyanis egyelőre nem is hajlandóak tárgyalni vele. Közölték ugyanis, hogy Howells projektje túlságosan nagy környezetvédelmi kockázatot jelentene. Egyelőre tehát úgy tűnik, a nagyszabású kutatás nem fog megvalósulni, de Howells feltehetőleg nem fogja egykönnyen feladni a tervét.