Sok lottónyertesre sújtott le a lottóátok, sorsuk bizarr fordulatokat vett

Sad,Lonely,Young,Woman,Sitting,In,The,Kitchen,At,Home. seclusion,woman,young,privacy,aloneness,sadness,loneliness,sorro
Magány
Vágólapra másolva!
A lottók főnyereményével a nyertes elvileg lehetőséget kap egy jobb, exkluzívabb életszínvonal kialakítására és fenntartására. Ezért nem meglepő, hogy sokan álmodoznak erről, ám nem minden nyertes él boldogan, amíg meg nem hal. Úgy tűnik, átok ül a lottó nagy nyertesein, hiszen a milliárdokkal számos, előre nem látott kihívás is jár. Sok lottónyertes élete torkolott tragédiába. Külföldi esetekből válogattunk összeállításunkhoz, melyben bemutatjuk a világ legtragikusabb lottónyerteseinek történetét.
Vágólapra másolva!

Szexuális bántalmazástól a gyilkosságig: lottónyertesek rémtettei

Andrew "Jack" Whittaker Jr. azonnal híresség lett, miután 2002 karácsonyán megnyerte a rekordösszegű, 315 millió dolláros Powerball jackpotot. Ennek örömére

családjával magánrepülőn utazott a történetére kíváncsi televíziós interjúkra.

A lottónyertes élete azonban hamarosan viharos fordulatot vett, ugyanis alkohol- és szerencsejáték függősége miatt felesége elhagyta, kétszer is megvádolták ittas vezetéssel, valamint azzal, hogy szexuálisan bántalmazott több női alkalmazottat kaszinókban. Whittaker Jr. esetében azonban teljességgel érthetetlen ez a drasztikus pálfordulás, hiszen ő már a jackpot megnyerése előtt is vagyonos ember volt. Később többször ki is rabolták, a tolvajok összesen mintegy 100.000 dollárt loptak tőle. Sorscsapásainak 2020-ban bekövetkezett halála vetett véget - állítólag nincstelenségben halt meg.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Banneyer

David Lee Edwards, egy elítélt bűnöző volt Kentuckyból, aki 2001-ben nyert 27 millió dollárt az akkori rekordösszegű, 280 millió dolláros jackpotból. A millióinak villámgyorsan búcsút inthetett, miután

beszerzett több tucat luxusautót, egy kastélyt és egy magánrepülőgépet.

Öt évvel később Edwards és felesége már egy emberi ürülékkel szennyezett raktárban élt. A nyertes 2013-ban nincstelenül halt meg egy hospice otthonban.

Michael Todd Hill 2007-ben nyert 10 millió dollárt egy Ultimate Millions kaparós sorsjeggyel, amit egy észak-karolinai kisboltban vásárolt.

13 évvel később már gyilkosság vádjával kellett a bíróság elé állnia,

ahol azonban azt nyilatkozta, hogy nincs pénze ügyvédet fogadni. Végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy 23 éves férfi meggyilkolásáért.

Illusztráció Forrás: AFP/Frank Perry

Ciánmérgezés, alkohol, drog: ezekben halnak a lottónyertesek

Urooj Khan sikeres kisvállalkozás tulajdonosa volt Chicagóban, amikor 2012 júniusában 1 millió dollárt nyert egy kaparós sorsjeggyel.

Egy hónappal később ciánmérgezésben lelte halálát.

Arra nem derült fény, hogy gyilkosság vagy öngyilkosság történt, így az ügyét lezárták, nyereményét pedig az özvegye és a lánya között osztották fel.

A floridai Abraham Shakespeare írástudatlan és munkanélküli volt, 2006-ban azonban bekopogott hozzá Fortuna, meglnyerte ugyanis a 17 millió dolláros jackpotot. 2009-re az összeg nagy részét elherdálta, egyik barátnője pedig arra is rávette, hogy házának tulajdonjogából több mint 1 millió dollárt érő részesedést írjon át a nevére..

A nő nem sokkal később a saját kertjében lőtte le Shakespeare-t.

2012-ben ítélték el a gyilkosságért, és azóta is életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Mack W. Metcalf és felesége Virginia G. Merida 2000-ben közösen nyertek 34 millió dollárt a jackpoton, amit drogokra, kastélyra és egzotikus háziállatokra költöttek.

A házaspár három évvel később már halott volt,

a férj állítólag az alkoholizmus szövődményeibe, az asszony pedig kábítószer-túladagolásban halt meg.

Illusztráció Forrás: Roman Samborskyi/Shutterstock

Dollármillimosokból csődbe mentek

A dél-koreai bevándorló Janite Lee egy illinois-i parókabolt alkalmazottja volt, amikor 1993-ban 18 millió dollárt nyert a jackpoton.

Az összeget nagyrészt társadalmilag hasznos célokra adományozta.

Nyolc évvel később Lee csődöt jelentett: kevesebb, mint 700 dollár volt a bankszámláján, miközben 2,5 millió dolláros adóssággal kellett szembenéznie.

Alex és Rhoda Toth összes vagyona mindössze 24 dollár volt, amikor 1990 májusában elnyerték a floridai lottó 13 millió dolláros jackpotját. A házaspár az összeget 2010-ig 666.666 dolláros részletekben vette fel. A következő évek során különböző családi civakodásokon mentek keresztül,

az adóhivatal pedig adócsalással vádolta meg őket.

2002-re csődöt jelentettek. Rhoda Toth elmondása szerint a vagyonuk miatt számos barátjuk és rokonuk is elhidegült tőlük, és a házasságuk is tönkrement.

Evelyn Adams lottótörténelmet írt, amikor a 80-as évek közepén New Jerseyben

kétszer is több millió dolláros nyereménnyel növekedett a bankszámlája,

összesen mintegy 5,4 millió dollárral. A következő években Adams szerencsejátékozni kezdett, méregdrága ajándékokkal lepte meg rokonait és rosszabbnál rosszabb befektetésekbe kezdett. 2012-re Adams elköltötte az összes nyereményét, és egy lakókocsiban élt.

A tönkrement William "Bud" Post 16,2 millió dollárt nyert a pennsylvaniai lottón 1988-ban, az összegből pedig házakat, hajókat és egy olyan repülőgépet is vett, amelyre nem volt engedélye. Egy évvel később ismét csődbe ment, és ezen felül egymillió dolláros tartozást is felhalmozott.

Testvére pedig bérgyilkossal próbálta őt a halálba küldeni.

Post végül börtönbe került, miután fegyverrel támadott meg valakit. Főbérlőjének sikerült rávennie arra, hogy adja át neki pénzének egyharmadát. Később rokkantsági járadékából élt, 2006-ban, 66 éves korában halt meg, hetedik feleségét és kilenc gyermeket hagyva maga után.

Lara és Roger Griffiths 2005-ben nyerte meg a 2,76 millió dolláros jackpotot. A nyereményből vettek egy egymillió dolláros, pajtává alakított házat és egy Porschét, továbbá dubaji, monacói és New York-i luxusutakon vettek részt. A médiában megjelent hírek szerint a hírhedt "lottóátok" 2010-ben sújtott le rájuk, amikor

egy tűzvész során leégett az amúgy is alulbiztosított házuk.

Nem sokkal később 14 évig tartó házasságuk is tönkrement, miután a feleség rájött, hogy férje egy másik nő karjai között kezdte keresni a boldogságot.

Féktelen költekezéstől az öngyilkosságig

1998-ban Gerald Muswagon megnyerte a 10 millió dolláros Super 7-es jackpotot Kanadában. Azonban képtelen volt kezelni az ezzel járó hírtelen jött hírnevet. Tucatnyi járművet vásárolt magának és a közeli barátainak, továbbá szerzett egy házat is, amelyet bulizásra alkalmas helyszínné alakíttatott át. Mindemellett

új életmódját gyakran bőséges mennyiségű droggal és alkohollal ünnepelte meg.

Muswagon pénzt ölt egy fakitermelő vállalkozásba is, amely az alacsony eladások miatt megbukott. Mivel a teljes nyereményt ilyen módon elherdálta, végül arra kényszerült, hogy nehéz fizikai munkát végezzen egyik barátja gazdaságában. A média beszámolói szerint Muswagon 2005-ben felakasztotta magát szülei garázsában.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/Julian Perez

Az Ontarioban élő Ibi Roncaioli 5 millió dollárt nyert egy 1991-es Lotto/649-es sorsoláson, de nem mondta el férjének, hogy mire akarja költeni a pénzt. Amikor Joseph Roncaioli nőgyógyász rájött, hogy

felesége 2 millió dollárt adott a vagyonából egy másik férfitól született rejtegetett gyermekének, fájdalomcsillapítókkal megmérgezte.

A férfit – aki felesége rokonaitól kért pénzt a temetési költségekre – elítélték a gyilkosságért.

Billy Bob Harrell Jr. prédikátor a Home Depot raktárosaként dolgozott, amikor 1997-ben megnyerte a 31 millió dolláros texasi jackpotot. Ennek köszönhetően eleinte fantasztikus élete volt:

felmondott, elutazott Hawaiira, vett egy farmot, hat másik házat, új autókat, és 480 pulykát adományozott a szegényeknek.

De mint sokan mások, akik megnyerték a lottót, ő sem tudott nemet mondani, amikor az emberek támogatást kértek tőle. Pénzügyi gondjai is adódtak egy olyan céggel, amely a lottónyerteseknek egyösszegű kifizetéseket adott az éves csekkekért cserébe. A korabeli médiajelentések szerint végül elvált, és öngyilkosságba menekült. Nem sokkal a halála előtt azt mondta egy pénzügyi tanácsadójának, hogy

Munkát vállalni egy gyorsétteremben lottónyertesként

A walesi születésű Luke Pittard 2006-ban 1,3 millió fontot nyert a jackpoton, amit egy kanári-szigeteki utazásra, esküvőre és egy házra költött. Másfél évvel később Pittard kénytelen volt visszatérni a McDonald's-nál betöltött állásába.

– nyilatkozta a nyertes.

Callie Rogers mindössze 16 éves volt, amikor 2003-ban 1,9 millió fontot nyert a brit lottón, de még túl fiatal volt ahhoz, hogy felfogja a pénz értékét. Miután rövid időre megfogadta, hogy felelősségteljesen fog gazdálkodni a nyereményével, Rogers gyorsan felélte a vagyonát.

Állítólag milliókat költött nyaralásokra, ruhákra, autókra, mellimplantátumokra, és több mint 300 ezer dollárt kokainra.

Továbbá több mint negyedmillió dollárt költött egy bungalóra és egy házra is az édesanyja számára. Rogers végül háromgyermekes anyuka lett, aki tanulva a saját esetéből, arra tanítja őket, hogy óvatosan és megfontoltan bánjanak a pénzzel.

Felhasznált források: Foxnews, Businessinsider