A piaci elemzők és kereskedők jelentősen csökkentették a platina és a palládium árára vonatkozó előrejelzéseiket. A világgazdaság általános lassulása ugyanis az autógyártók számára kulcsfontosságú fémek iránti keresletet is visszafogja.

A platina és a palládium meghatározó nyersanyagok a világgazdaságban. A két fémet elsősorban az autóiparban használják, mivel ezek csökkentik a járművek károsanyag-kibocsátását. A platinát emellett az ékszeriparban is gyakran használják, illetve befektetési célt is szolgál.

Ahogy azonban a világgazdaság általánosan lassul, az elemzők és a kereskedők úgy számolnak, hogy jelentősen csökkenni fog a két fém iránti globális kereslet. Ennek eredményeként pedig az árfolyamaik is látványosan csökkenhetnek a következő időszakban – írja a Mining.com.

A platina ára márciusban még 9 hónapos csúcson állt, unciánként majdnem 1180 dolláron. Mára azonban 900 dollárig esett vissza az árfolyam. A palládium szintén márciusban érte el a legutóbbi csúcsát, unciánként 3440 dollárral. Mára viszont 2100 dollárig csökkent a fém jegyzése.

A platina és a palládium iránt is jelentősen csökkenhet a globális keresletForrás: AFP/Sputnik/Pavel Lisitsyn

A 27 elemző és kereskedő körében végzett friss kutatás alapján pedig a szakértők (a várakozások mediánja alapján) 2022 harmadik negyedévére 900 dolláros platinaárfolyamot várnak, a negyedik negyedévre 914 dollárra számítanak, 2023-ra pedig 1013 dolláros lehet a fém átlagára. Három hónappal ezelőtt az elemzők még 1170 dolláros átlagárral kalkuláltak 2023-ra.

A palládium esetében a válaszadók 1950 dolláros unciánkénti átlagárat várnak az idei harmadik negyedévben, a negyedik negyedévben pedig 1975 dolláros az előrejelzés. 2023-ban a palládium átlagára 2060 dollár lehet, szemben a májusban prognosztizált 2250 dollárral.

Az elemzők szerint a két fém árfolyamának érezhető emelkedéséhez arra lenne szükség, hogy a világgazdaság általános növekedése mellett a globális autóipar bővülése is stabilizálódjon.