A világ leghosszabb tengeri zöldfolyosóját hoznák létre Európa és a Távol-Kelet között

Az MSC Ravenna konténerszállító hajó
Vágólapra másolva!
Rotterdam és Szingapúr hatóságai a világ leghosszabb „zöld folyosóját" hoznák létre a tengeri szállítmányozásban. A projektről már megállapodás született, ami új korszakot nyithat a globális kereskedelemben.
Vágólapra másolva!

Egy egyetértési nyilatkozat lefektette az alapokat a világ leghosszabb „zöld folyosója" előtt, Rotterdam és Szingapúr között – írja a gCaptain.

A két illetékes kikötői hatóság megállapodása szerint 2027-re egy olyan tengeri útvonal jönne létre, amely támogatná a fenntartható hajózást.

A projektbe szállítmányozó cégeket, üzemanyag-beszállítókat és más vállalatokat is bevonnak. A cél az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású hajózás elősegítése, elsősorban alternatív üzemanyagok segítségével.

Emellett további cél a tengeri közlekedés hatékonyságának fokozása, illetve az átlátható áruforgalom optimalizálása.

Utóbbit elektronikus dokumentáció és különböző szabványok is segítenék.

Az úgynevezett zöld kereskedelmi folyósok világszerte egyre népszerűbbek. Ezek olyan speciális kereskedelmi útvonalak, melyek támogatják a nulla szén-dioxid-kibocsátású szállítmányozást.

Létrejön a világ leghosszabb tengeri "zöld folyosója" Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sina Schuldt

Az ENSZ 2021-es glasgow-i klímacsúcsán el is fogadtak egy nyilatkozatot, amelyben az országok megállapodtak abban, hogy 2025-ig legalább hat folyosót hoznak létre. Az idei év elején például Los Angeles és Sanghaj kikötői jelentették be, hogy partnerségre lépnek egy ilyen folyosó létrehozása érdekében.

Az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezetének (IMO) stratégiája szerint

a hajózásból származó üvegházhatású gázok összesített kibocsátását a 2008-as szinthez képest 50 százalékkal kellene csökkenteni 2050-re.

A szervezetre azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik. Sokan ugyanis azt követelik, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodással összhangban, 2050-re érje el az ágazat a nettó nullás kibocsátási szintet.

Az MSC Ravenna konténerszállító hajó Forrás: Youtube