A regattán - amelyet évente rendeznek meg a Szenegál folyó torkolatánál található Saint-Louisban, 264 kilométerre északra az ország fővárosától, Dakartól – férfiak százai szállnak fel a hosszú, fából készült csónakjaikra, hogy két és fél kilométeren keresztül száguldjanak a folyótorkolaton át, egészen az Atlanti-óceánig.

A szervezőbizottság elnöke, El Hadj Moctar Gueye elmondta, hogy a város halászai között már több mint egy évszázada évről évre rendeztek hajós megmérettetéseket, rekreációs célból. Az 1950-es évektől azonban már hivatalos versenyként is jegyzik az eseményt, és szerte az országból neveznek rá a halászok.

Az alábbi videón az idei St. Louis-i Regatta izgalmas képsorai láthatók:

Ez az egyetlen igazán helyi sport - mesélte az Africanewsnak Assane Diaw, egy korábbi versenyző, akinek a családja már körülbelül 100 éve indul a regattán. Hozzátette, hogy míg a nagyapja generációja ugyanazokkal a hajókkal versenyzett, mint amelyeket a halászathoz használnak, manapság már a csapatok speciálisan a futamra készített kenukkal (pirogue) szállnak vízre.

Az esemény alkalmából évről évre nézők tízezrei gyűlnek össze a folyó mentén és a hidakon.

Két csapat versenyez egymással a szenegáli folyó mentén Saint-Louisban 2022. július 23-ánForrás: AFP/John Wessels

A látványos regatta már évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű volt, még Charles de Gaulle volt francia elnök is megtekintette 1959-ben, néhány hónappal Szenegál függetlenné válása előtt.

St. Louisban a Regatta sokak számára spirituális utazás is, az őseikhez való kapcsolódás lehetősége. A folyóparton a spirituális vezetők tömjént égetnek, a nézők pedig dobolnak és táncolnak, miközben a keskeny, 15-20 méteres halászhajókat a vízre bocsátják.

Férfiak százai eveznek át a két és fél kilométeres, gyors sodrású szakaszon a cél felé, ahol a Szenegál folyó találkozik az Atlanti-óceánnalForrás: AFP/John Wessels