Hosszú lenne azon eseteket felsorolni, amikor emberek jelentéktelennek tűnő okokból pereskednek. Vannak azonban ezek közül is kiemelkedően extrém esetek, olyanok, amelyek megrázták a gyorséttermek világát. Más szóval, nem úszták meg olcsón a peres eljárást a gyorséttermi cégek. Sokan vannak, akik ilyen „nevetséges" pereknek köszönhetik a vagyonukat.

Ezek közül mutatjuk be a legérdekesebbeket a Promotions.hu cikke alapján:

KFC és McDonald's - lejárt húsok az étteremben

2014-ben látott napvilágot a botrány, amikor is egy sanghaji húsüzemben néhány beépített újságíró rajtakapta a dolgozókat azon, hogy átcímkézik a lejárt szavatosságú húsokat. Ezeket a "felfrissülő" húsokat a kínai McDonald's és KFC kapta. A beszállító cégnek a leleplezés után több szerződését is felmondták (többek között a KFC is), míg a McDonald's szimplán csak egy másik üzemet választott.

Rácsok mögött a Subway szóvivője

A Subway szóvivője, Jared Fogl nem a cégnél munkával eltöltött éveiről lett híres. 2015 nehéz év volt számára, hiszen a hatóság emberei otthonában tartóztatták le pedofília vádjával, amiért 15 évet kapott. Ez természetesen nem tett jót a Subway hírnevének.

IllusztrációFotó / Getty Images

Nem kérünk több marhazsírt

Egészen 32 évvel ezelőttig a McDonald's marhazsírban sütötte a sült krumpliját, majd növényi olajra váltottak. 1990-ben azonban néhány vegetáriánus fogyasztó beperelte a céget azzal indokkal, hogy nem kaptak tájékoztatást arról, hogy az olajváltás után is tartalmazhat hússzármazékot a krumpli. A McDonald's ugyan jelezte, hogy soha nem nevezte húsmentesnek a terméküket, mégis "megszabadult" 10 millió dollártól a per miatt. Ezeket hindu és más vallási szervezeteknek kellett kifizetniük.

A lóhús botrány újabb állomása

A 2013-as botrányban Magyarország is erősen érintett volt. Ez a lóhússal kevert marhahús egyveleg egészen a Burger Kingig jutott. Bár konkrét bizonyíték a hús meglétéről nem került elő, a Burger King biztonsági okokból néhány beszállítóját azért lecserélte.

Vigyázat, forró!

Nincs már talán olyan McDonald'sos vásárló, aki ne tudná, hogy a poharakon a "vigyázat, forró!" felirat olvasható. Ez azonban nem volt mindig így. 1992-ben egy Stella Liebeck nevű hölgy hatalmas botrányt robbantott ki, amikor beperelte a McDonald's étteremláncot nem kevesebb, mint 3 millió dollárra. Az indok a következő volt: Stella egy hétig feküdt kórházban harmadfokú égési sérülésekkel, amit a túl forrón felszolgált ital okozott. Az esetet követően a cég feliratozta a poharakat, és csökkentette a kávé hőmérsékletét.

Erkölcsi károkat okozott a McDonald's

Nagyböjt idején balgaság lenne önmagunkat ínycsiklandó hambureggel kínozni, Xenia Ovcsinnyikova ezt azonban nem teljesen tudta elkerülni. Az orosz nő beperelte a McDonald'sot azért, mert megszegte  az erre az időszakra előírt önmegtartóztatást. Belebotlott egy Big Mac-hirdetésbe és több se kellett neki: rohant a közeli gyorsétterembe, hogy befalja a szendvicset, tehát megszegte a böjtöt. A hölgynek szent meggyőződése, hogy a cég tehető ezért felelőssé. A nő "hatalmas" összeget, 1000 rubelt követel az étteremlánctól, ami mintegy 6500 forintot takar. A moszkvai pátriárka azt tanácsolta a sértett asszonynak, menjen inkább gyónni, és ne a bíróságra szaladgáljon a történtek miatt.