Észak-Korea 1 milliárd dollár értékű kriptovalutát mosott tisztára

hacker hekker Több, mint 60 millió forintot loptak el egy budapesti nő bankszámlájáról
Vágólapra másolva!
Észak-Korea 1 milliárd dollárt mosott tisztára kriptóban a Tornado Cash kriptoplatformon keresztül. Az USA pénzügyminisztériuma brutális szankciókkal sújtotta a digitális platformot: mostantól minden amerikai szervezet és magánszemély számára tilos a Tornado Cash használata - írja a Businessinsider.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány szerint

a platformnak olyan súlyos hiányosságai voltak, melyek a kiberbűnözőknek kedveztek, akik ezt kihasználva 7 milliárd dollárnyi kriptót mostak tisztára a felület segítségével.

"Az egyébként nyilvános biztosítékok ellenére a Tornado Cash fejlesztői és üzemeltetői rendszeresen elmulasztották olyan hatékony ellenőrzések bevezetését, amelyekkel kiküszöbölhető lett volna, hogy a platformot kiberbűnözők pénzmosásra használják." - nyilatkozta Brian Nelson, a Pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A digitális eszközök kockázatkezelésével foglalkozó TRM Labs mutatta ki, hogy

Phenjan a Tornado Cash segítségével mintegy 1 milliárd dollárnyi lopott kriptovalutát moshatott tisztára.

A platform - amelyet a pénzeszközök eredetének eltitkolására és az Ethereum blokkláncon történő privát tranzakciókra használnak - érintett volt a márciusi Axie Infinity hackertámadásban is, amely során a Lazarus néven ismert kiberbűnözői banda 625 millió dollárt lopott el.

Illusztráció Fotó / 123RF

"A Tornado Cash ellen bevezetett szankciók vízválasztó lépésnek tekinthetők nem csak a kriptoipar, hanem az egész pénzügyi szektor szempontjából is, hiszen a korábbi büntetőintézkedésekkel ellentétben ezzel most egy széles körben használt szolgáltatás került a célkeresztbe. Ez pedig választ is ad arra a kérdésre, hogy az amerikai bűnüldöző szervek tolerálják-e a hasonló platformok használatát a tiltott bevételek tisztára mosására" - nyilatkozta Ari Redbord, a TRM Labs jogi és kormányzati ügyekért felelős vezetője.

Redbord ehhez még hozzátette, hogy a jelentős pénzszűkében lévő Észak-Korea, amely minimális exportbevételekkel rendelkezik, különösen nagy haszonra tehetett szert a lopott kriptopénzek tisztára mosásával, amit akár az illegális fegyverprogramjának finanszírozására is fordíthat.