Kiderült, mekkora a weboldalak károsanyag-kibocsátása

Online Retailers Offer Holiday Sales On "Cyber Monday" Business Finance and Industry SAN ANSELMO, CA - NOVEMBER 27:  In this photo illustration, an ad seen on the Best Buy website for a Cyber Monday sale is displayed on laptop computers on November 27, 20
SAN ANSELMO, CA - NOVEMBER 27: In this photo illustration, an ad seen on the Best Buy website for a Cyber Monday sale is displayed on laptop computers on November 27, 2017 in San Anselmo, California. Cyber Monday will likely be the biggest shopping day in U.S. e-commerce history with an expected $6.6 billion in sales. (Photo Illustration by Justin Sullivan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kilogramm károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kilogramm széndioxid éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás. Bár a digitalizációra úgy tekintünk mint a zöld megoldásra, de az igazság az, hogy minden digitális folyamat termel karbont. A fenntartható jövő ezért nem képzelhető el a digitális marketingtevékenységek racionalizálása nélkül. A megoldást egy magyar csapat, a Carbon.Crane mesterséges intelligenciát használó szolgáltatása jelentheti, ami méri és optimalizálja például a weboldalak karbonlábnyomát, így a szakértőik tapasztalatai alapján akár tizenheted részére csökkenthető a karbonkibocsátás - írja a Carbon.Crane. 
Vágólapra másolva!

Egyetlen rövid, csak szöveget tartalmazó e-mail elküldése 4 gramm, egy Google keresés 0,2 gramm, míg egy átlagos weboldal főoldalának megtekintése 0,5 gramm károsanyag-kibocsátással jár. A vállalati működés minden területe, így a marketingaktivitások megvalósítása –például a cégek weboldalának működtetése – is jelentős karbonlábnyommal jár.

Megfelelő monitorozással viszont a hatékonyság romlása nélkül csökkenthető a weboldalak károsanyag-kibocsátása,

ami hozzájárul a karbonhatékony marketing megvalósításához. Így a cégeknek csak azt a karbont kell pénzért kiváltaniuk, amit nem tudtak csökkenteni.

62-szeres a különbség a skála két vége között

A Carbon.Crane megvizsgálta, hogy a magyar gazdaság meghatározó szektoraiban – telekommunikáció, energiaipar, kiskereskedelem és bankok – a főbb szereplők weboldalai mekkora karbonlábnyommal működnek.

Az egyes szektorok tekintetében

a weboldalak átlagos éves károsanyag-kibocsátása a telekommunikációs szektorban a legalacsonyabb,

amit a kiskereskedelmi cégek oldalai követnek, végül a bankok és az energiaipari cégek zárják a sort. A vizsgált oldalak közül az egyedi oldalbetöltéseket tekintve a legmagasabb és a legkisebb károsanyag-kibocsátású weboldal is a kiskereskedelmi szektorból került ki, mintegy 62-szeres különbséggel. Tehát nem csupán az iparágak között vannak jelentős különbségek, hanem iparágakon belül is.

Mindegyik szektorban vannak már bőven az átlag alatti éves karbonlábnyomú oldalak, ám érdekesség, hogy a vizsgált fenntarthatósági oldalak sokszor nem fenntarthatók, mert a mérések alapján szennyezőbbnek bizonyultak mint a nyitóoldalak. A háttérben dolgozó szerverparkok energiaigénye is óriási, ennek ellenére a vizsgált vállalatok alig több mint 40 százaléka használ fenntartható energiával működő, klímabarát webtárhelyet.

Széndioxid kibocsátás optimalizálása infografikán Forrás: Carbon.Crane


Nem mindegy, hogy kiváltunk vagy csökkentünk

Az adatvezérelt marketingmegoldások ma már lehetővé teszik, hogy pontosan lássuk, és ennek köszönhetően hatékonyan csökkenteni tudjuk a weboldalak, és a jövőben a teljes marketing karbonlábnyomát - írják közleményükben, melyben beszámolnak arról, hogy új megoldásukkal folyamatosan, valós időben, és pontosan követni lehet egy weboldal karbonkibocsátási adatait, így lehetőséget biztosít a folyamatos kontrollra és segít a csökkentésben is. A megoldás ezért támogatja a fenntartható és környezettudatos marketingkampányok megtervezését is.

„A felelős és fenntartható működés megvalósítása a vállalati kultúránk része, és ebbe a marketingaktivitások, így a weboldalunk karbonlábnyomának tudatos csökkentése is beletartozik. A Karbon Monitor már az első pillanatban érdekes tanulságokkal szolgált. Első lépésként ezért zöld környezetbe vittük a weboldalainkat és keressük azokat a megoldásokat, amelyekkel még tovább csökkenthető oldalaink karbonlábnyoma" – mondta Szalkai Réka, a Mastercard marketing igazgatója.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A karbonlábnyom akkor csökken, ha csökkentik

Egy weboldal karbonlábnyomának csökkentése több lépésben, monitorozást követően, minden oldal esetében más és más eszközökkel és folyamatos visszaméréssel valósítható meg. Vannak azonban általános érvényű csökkentési tippek, amelyeket a mindenkori tartalom módosítása nélkül megvalósíthatunk, miközben nő a hatékonyság.

Például a képek méretének optimalizálása, a videós tartalmak rövidítése vagy a rendszerfontok alkalmazása.

„Saját fejlesztésű, adatvezérelt megoldásainkkal azoknak segítünk, akik ténylegesen fenntarthatóan szeretnének működni. Nem elég, ha környezetvédelmi projektekben való részvétellel legalizáljuk változatlan kibocsátásunkat.

Mi abban hiszünk, hogy előbb csökkenteni kell és csak azt váltsuk ki, ami nem csökkenthető. Ráadásul azt tapasztaljuk, hogy a karbon szempontból optimalizált weboldalak jobb felhasználói élményt nyújtanak, vagyis a hatékonyság nő" – emelte ki Huszics György, a Crane alapítója és ügyvezető igazgatója.

A Karbon Monitor a weboldalak mellett az email kampányok karbonlábnyomát is méri, a jövő pedig a teljes digitális eszközpark monitorozása.