Kedden is folytatódott Kubában a múlt héten kigyulladt üzemanyagraktár oltása. A lángok megfékezése akár napokba is telhet, miközben a katasztrófa Kuba egész áramtermelésére is hatással lehet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért jelent komoly csapást a mostani katasztrófa az amúgy is nehézségekkel küzdő ország gazdaságának.

Miként arról az Origo is beszámolt, kedden a korai délutáni órákban is folytatódott Kubában a múlt pénteken kigyulladt üzemanyagraktár oltása. A helyzet azonban egyre súlyosabbnak tűnik, mivel közben lángra kapott egy újabb nyersolajtartály is. Helyi idő szerint hétfőn a kubai tűzoltóság azt közölte, hogy az oltási munkálatok akár napokig is eltarthatnak.

A tűz péntek esete keletkezett az országi északi részén található Matanzas kikötőjében, ahol egy villámcsapás következtében gyulladt ki egy raktár. A tűz később továbbterjedt az olajtartályokra, és a katasztrófa következtében egy tűzoltó meghalt, többeket kórházba szállítottak (a hírek legalább 125 sérültről szólnak), 16 embert pedig még keresnek. Az oltási munkálatokhoz már Mexikó is Venezuela is segítséget küldött.

Videón az újabb robbanás:

A katasztrófa helyszínén, Matanzasban, a kikötő felfüggesztette a működését, a hatóságok átterelték a hajóforgalmat más kikötők felé. A tartományi vezetés illetve a hírportálok értesülései szerint ezidáig 4900 embert elővigyázatosságból evakuáltak a környékről, közöttük azt a 800-at is, akik közvetlenül az ipari létesítmény szomszédságában élnek.

Tekintse meg galériánkat a robbanás helyszínén készített felvételekből:

Kattintson a képre!Forrás: AFP/Yamil Lage

Az áramtermelés állhat le a katasztrófa miatt  

Az érintett tartályokban kubai nyersolajat és importált kőolajat tároltak. A kubai állami olajtársaság, a Cupet közlése szerint az 52-es tárolótartály mintegy 26 ezer köbméter kőolajat tartalmazott akkor, amikor először kigyulladt, ez teljes kapacitásának nagyjából 50 százaléka. Bár ezt a tüzet vasárnap délutánra eloltották, a mintegy 50 ezer köbméter olajat tartalmazó második tartály tovább lángolt, majd óriási robbanásról érkeztek hírek. Majd a tartály végül 40 órán át tartó szakadatlan lángolás után összeomlott, mivel a szerkezete nem tudott tovább ellenállni az elképesztő hőnek.

A telephelyen felhalmozott mennyiséget elsősorban áramtermelésre használják.

A tűz ezért áttételesen is rendkívül súlyos gazdasági károkat okozhat az országnak.

A kubai nehéz-, dízel-, valamint kőolaj jelentős része pedig Matanzasban van, ráadásul Kuba komoly gazdasági nehézségekkel és energiaellátási problémákkal küzd. Az utóbbi időben gyakrabban voltak áramkimaradások a karibi szigeten, és a súlyos baleset kapcsán elhangzó első szakértői kommentárok máris ezek gyakoriságának növekedését vetítik előre.

Videó egy közösségi felületről a robbanásról:

Az abc news-nak nyilatkozó egyik szakértő hangsúlyozta, az érintett létesítmény nagyon fontos az egész kubai áramtermelés szempontjából. Egyrészt jelentős mennyiségű kubai nyersolaj indul innen különböző erőművekbe, másrészt ez a létesítmény az importált nyersolaj, fűtőolaj és gázolaj ki- és átrakodó központja is. Kuba a gazdaságának fenntartásához szükséges üzemanyagnak mindössze a felét termeli ki helyben. 2020-ban a kubai áramtermelés 95,1 százalékban nem megújuló energiaforrásokra, hanem fosszilis hordozókra, tehát elsősorban kőolajra és földgázra támaszkodott.

Az egész gazdaság megsínyli a katasztrófát

A 2,4 millió hordós kapacitású Matanzas terminál emellett Kuba egyetlen olyan létesítménye, amely képes nagy tankerhajókat fogadni. A tűzeset tehát végső soron a szállítmányozási és az importköltségeket is megemelheti, miközben Kuba már eddig is küszködött azzal, hogy kigazdálkodja a magas üzemanyagárakat, valamint az egyre emelkedő szállítmányozási költségeket.

Az idei év első felében Kuba napi 57 ezer hordó kőolajat importált, elsősorban olyan szövetségeseitől, mint Venezuela. Ez több, mint a napi 40 ezer hordó körüli saját termelés, mely - ahogy imént írtuk - önmagában nem elegendő a szükségletek kielégítésére. Kérdés, hogyan tudja így Kuba a közeli jövő olajszállítmányait fogadni.A libériai zászlóval közlekedő NS Laguna tankerhajó épp a jövő héten érkezne meg az országba, mintegy 700 ezer hordónyi orosz olajjal.

Tekintsen meg további képeket az alábbi galériában a súlyos katasztrófáról:

Kubai lakosok figyelik a lángolást 2022. augusztus 8-án egy távolabbi partszakaszról - kattintson a képre!Forrás: AFP/Yamil Lage

A tűzeset tehát Kuba egész gazdaságára és áramtermelésére súlyos hatással lehet, és az elemzők szerint dollármilliókba, vagy akár nagyságrendekkel nagyobb összegekbe kerülhet a károk későbbi helyreállítása. Ráadásul a tűzeset után még azokat az infrastruktúrákat sem lehet azonnal újraindítani a telephelyen, melyek nem mennek tönkre a lángokban.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen lépéseket tesz majd a kubai kormányzat a helyzet rendezésére a tűz eloltása és a további káresemények elhárítása mellett. Az enegia- és bányaügyekért felelős minisztérium egyelőre azt közölte, Matanzasban "rendkívül összetett" a helyzet, de az ország legnagyobb, névlegesen 225 megawattos áramtermelő erőműve továbbra is üzemel, 219 megawattos termeléssel.