Tömegével zárnak be a brit éjszakai klubok

Camden Market, London TOURISM London England UK United Kingdom European city EUROPE 21st century Cityscape CITY Urban PUB Bar Indoors LIGHT LAMP NIGHT
Camden Market, London Photo Eric Morčre
Vágólapra másolva!
Több mint két évtizede nem üzemelt ilyen kevés éjszakai klub az Egyesült Királyságban. Az elmúlt három évben ugyanis ötből egy szórakozóhely bezárt Angliában, Skóciában és Walesben.
Vágólapra másolva!

Sorra zártak be az éjszakai klubok az Egyesült Királyságban, ahogy az üzemeltetők nem tudták kigazdálkodni a nyitvatartást a koronavírus-járvány időszakában.

Ennek eredményeként Angliában, Skóciában és Walesben több mint 20 éve nem működött ilyen kevés szórakozóhely, mint most.

A Night Time Industries Association (NTIA) nevű iparági szervezet adatai szerint 2020 márciusában még 1418 klub működött az Egyesült Királyságban, de ez a szám idén júniusban 1130-ra csökkent. Vagyis az elmúlt három évben ötből egy klub kénytelen volt bezárni – írja a Statista.

Anglia és Wales középső részében különösen sok szórakozóhely zárta be a kapuit. 2020 márciusa és 2022 júniusa között a klubok száma 209-ről 150-re csökkent – ez 39 százalékos zsugorodás.

Továbbra is London a szórakozóhelyek központja, a városban 221 klub üzemelt idén júniusban.

Ez azonban hatalmas zuhanás a 2006-ban mért 497-hez képest.

A nyitva tartó éjszakai klubok száma Angliában, Skóciában és Walesben (2000-2022) Forrás: Statista

Az NTIA szerint a bezárási hullám oka, hogy egy „tökéletes vihar" alakult ki az iparágban, az elmúlt években. A járvány miatt be kellett zárni, közben adósságok halmozódtak fel a cégeknél, majd megemelkedtek az energiaköltségek, csökkent az elérhető munkavállalók száma, nehezebb és egyre drágább lett beszerezni a szükséges alapanyagokat, végül az ingatlantulajdonosok is árakat emeltek.

A szervezet kiemelte, hogy a jövő sem tűnik sokkal fényesebbnek a klubok számára.

A működési költségek emelkedése mellett ugyanis a vendégek megélhetése is egyre nehezebb. Vagyis kérdéses, hogy a következő időszakban hányan tudnak talpon maradni a nehéz időszakban.