Titokzatos alagutat fedezett fel egy férfi, egy évezred óta nem járt abban senki - videó

Barlang, lyuk, illusztráció, alagút
A view inside of a small natural cave
Vágólapra másolva!
A természet iránt rajongó és a történelmet kedvelő ír Joe Thompson nemrég mindkét hobbijának hódolhatott egyszerre. A Donabate nevű kis tengerparti város közelében ugyanis egy rejtélyes nyílást talált egy szántóföldön, amely egy sötét alagútba vezetett.
Vágólapra másolva!

A Promotions beszámolója szerint bár a kövekkel kirakott földalatti folyosó nem tűnt biztonságosnak, a férfi mégis vette a bátorságot arra, hogy végigjárja. Nyilvánvalóan valami nagy felfedezésben, esetleg értékes kincsekben reménykedett.

Merész tettéről videót is készített, amely tanúsítja, hogy a férfi alighanem egy évezred óta az első ember, aki benézett a félelmetes alagútba:

Az építmény tipikus középkori alkotás, amelyet franciául a souterrain (nálunk pedig a szuterén) szóval emlegetnek.

Ilyesféléket a 8. és a 12. század között hoztak létre, mégpedig a régészek szerint egyfajta pinceként, veremként, ahol az élelmet hűvösben tárolhatták. Akár a tejtermékek is sokáig frissen maradtak benne, de a szuterének a 9. században is jól jöttek a lakosságnak, amikor el kellett valahova bújniuk az arrafelé portyázó vikingek elől.

Az amatőr felfedező nem talált semmi érdekeset az alagútban, ami a fenti funkciója alapján már nem is meglepő.

Mindenesetre értesítette a múzeumi hatóságokat is a történtekről, így még az is elképzelhető, hogy az alaposabb feltárás során előbukkannak majd értékes leletek.

Az írek által uaimh (vagyis barlang) névvel illetett ilyesfajta építmények számát jelenleg 1000-re becsülik a szigetországban. Csak a most felfedezett "szuterén" környékén 18 hasonló létezik, vagyis nem is számít olyan különlegesnek.

(A cikkhez csatolt kép csak illusztráció)