Újra jön a kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken

olaj, olaj ipar, benzin, üzemanyag, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Offshore oil and gas operations, production operator open valve to allow gases flowing to sea line pipe for sent gas crude oil to central processing platform, oil and gas maintenance and service work.
Vágólapra másolva!
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - írja az Origóhoz eljuttatott közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát.

Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock

A háborús helyzetben előállt, brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem elérhetőségüket is megnehezítette, időről időre korlátozhatja. Magyarországon a biztonságos ellátáshoz több hétre elegendő tartalék áll rendelkezésre kőolajból. A kormány számos intézkedéssel tesz azért, hogy a magyar családok minden nehézség ellenére se szenvedjenek hiányt áramból, gázból és üzemanyagokból.

Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj

Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a Mol cikkünk megjelenése után nem sokkal az MTI-vel.

A kőolajvezeték újraindítását a Mol gyors intézkedése tette lehetővé: a késlekedés miatt a vállalat azonnali egyeztetésbe kezdett az ukránokkal és az oroszokkal is, majd átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - tartalmazza a közlemény.

"A megállapodásnak köszönhetően a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás" - írták.