Megint felhúzták egy szinte ismeretlen cég árfolyamát horrorszintekre. Nehéz megmondani, mi történt, de valószínűleg kisbefektetői csoportok cselekedtek összehangoltan.

Egy alig ismert hongkongi befektetési bank két alapítója néhány nap alatt lett dollármilliárdos, de nem tartott ki a szerencséjük. A Magic Empire nevű bank 2016 óta létezik, de csak most augusztusban, pontosan múlt pénteken lépett tőzsdére a Nasdaqon - írja a Forbes.hu.

A befektetők pedig egy nap alatt a 4 dollár körüli kezdőárfolyamról 250 dollárra húzták fel a papírok árát. Ez több mint 6100 százalékos emelkedés.

Mindezt úgy, hogy tavaly a cég 2,2 millió dolláros bevételből mindössze 203 ezer dolláros profitot realizált. A cég részvényeinek 63 százalékát birtokló páros, Gilbert Chan és Johnson Chen fejenként 1,8 milliárd és 1,3 milliárd dolláros vagyonnal bírt akkor, amikor az árfolyam épp a csúcson járt.

Aztán már hétfőn elkezdett zuhanni az árfolyam, a keddi piaczárásra 12 dollár környékére esett. Még így is szép, háromszoros a plusz. De míg a cég piaci kapitalizációja a csúcson elérte az ötmilliárd dollárt, addig most 250 millió alatt van, az alapítók részvényállományának értéke is 65 és 90 millió dollárra esett.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Nehéz megmondani, mi történt. Valószínűleg megint a Redditen és hasonló platformokon szerveződött kisbefektetői csoportok húzták fel a jegyzést. Tavaly a Gamestop-üggyel lett híres a „mémrészvény" kifejezés, amelynek lényege, hogy kisbefektetők szervezett csoportokban kezdték el venni olyan cégek részvényeit, amelyeknek extrém magas volt a shortállományuk. Ezzel nagyon komoly hozamokra tettek szert és akkoriban nagyon megbillentették több hedge fund mérlegét, amelyek komolyan shortolták az említett részvényeket.

A Citron Research viszont múlt heti tweetjében úgy vélekedett, hogy nem lehet mémrészvény az, aminek ilyen kicsi forgalma van, mint a Magic Empire-nek. A Gamestop napi forgalma többször meghaladta a 40 millió dollárt, ami jelentős befektetői érdeklődést mutat. A Magic Empire-t viszont mindössze 664 ezer dolláros forgalomban húzták fel 250 dollárig, a csúcsot jelentő keddi nap összeomlása alatt hozott csak 11 millió dolláros forgalmat a Wall Street Journal adatai szerint.

Szóval az is könnyen lehet, hogy egyszerűen tiltott piacbefolyásról van szó, akár az alapítók vagy a menedzsment is állhat a hirtelen árfolyam-robbanás mögött.