Az emberiség már évezredek óta fogyasztja a sört, és az ital ma is hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon. Egy összeállítás készítői azt is megvizsgálták, mely országokban fogyasztja a lakosság a legtöbb sört.

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint a Föld összlakossága 2020-ban nagyjából 177 millió köbméter (1 köbméter 1000 liter) sört fogyasztott.

A Visual Capitalist összeállítása szerint magasan Kína vezeti az országok közötti rangsort a sörfogyasztás tekintetében. Kínában ugyanis az összesített fogyasztás 36 millió köbméter volt 2020-ban. Összevetésképpen, ekkora mennyiséggel több mint 14 ezer olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. Kína ezzel a globális sörfogyasztás egyötödét (20,3 százalék) adta. Kína egyébként a világ legnagyobb sörgyártó gazdasága is.

A második helyen az Egyesült Államok állt 24,1 millió köbméter (13,6 százalékos arány) fogyasztással, míg a harmadik helyre Brazília került 13,8 millió köbméterrel (7,8 százalékos arány).

A top 10-es listán található még Oroszország (8,4 millió köbméter), Mexikó (8,2 millió köbméter), Németország (7,7 millió köbméter), Japán (4,4 millió köbméter), az Egyesült Királyság (4 millió köbméter), Vietnám (3,8 millió köbméter), valamint Spanyolország (3,8 millió köbméter).

Érdekesség, hogy egy ország lakosságszáma még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kimagaslóan nagy lenne a sörfogyasztása. India például a világ második legnagyobb népességgel rendelkező országa, a sörfogyasztás tekintetében viszont csupán a 23. helyen áll, mindössze 1 százalékos globális részesedéssel.

A fentiektől azonban egészen eltérő képet mutat a globális ranglista, ha annak alapja nem az országos összesített, hanem az egy főre eső sörfogyasztás.

Ebben az esetben az európai országok állnak az élen, és a versenyt toronymagasan Csehország nyeri – derül ki a Kirin Holdings számaiból. A cseheknél ugyanis az egy főre eső sörfogyasztás 2020-ban 181,9 liter volt, míg a második helyen álló Ausztriában mindössze 96,8 liter. Csehország ezzel az egymást követő 28. évben vezette a globális rangsort.