A spanyolországi Extramadura régióban létesített, 590 megawattos teljesítményű naperőmű évi 150.000 tonna szén-dioxiod-kibocsátástól mentesíti a bolygót.

A „Francisco Pizarro" névre keresztelt fotovoltaikus erőmű több mint 300 millió eurós (118 milliárd forint) beruházással valósult meg.  

Fotovoltatikus panelek a spanyol Extramadura történelmi régióbanForrás: Biosphoto via AFP/Sylvain Cordier / Biosphoto/Sylvain Cordier

Az Iberdrola csoport által üzembe helyezett projekt Európa legnagyobb fotovoltaikus üzeme. Körülbelül 1,5 millió fotovoltaikus modulból áll, amelyek elegendő tiszta energiát termelnek több mint 334 ezer háztartás ellátásához, és évente 150 000 tonna CO2 kibocsátását akadályozzák meg.

Az alábbi képen a naperőmű felülnézeti képe látható:

Spanyolországban jelenleg az áramtermelés 47 százalékát adják a megújuló energiaforrások, de a 2020-as évek végére ez az arány, a tervek szerint már a 75 százalékot is elérheti. És tekintve, hogy az ország Európa legnaposabbja, így e kimeríthetetlen zöld energiaforrás valószínűleg kulcsfontosságú lesz az energetikai átállásban.