Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

Johnson and Johnson hintőpor
Vágólapra másolva!
A Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. A vállalat több tízezer perrel néz szembe, mivel sokak szerint a termék rákot okozhat.
Vágólapra másolva!

A Johnson & Johnson jövőre az egész világon leállítja a talkumalapú hintőpor értékesítését – írja a Fox Business a társaság csütörtöki bejelentése alapján. A vállalat 2020-ban már beszüntette a termék eladásait az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az 1886-ban alapított Johnson & Johnson ellen mintegy 38 ezer pert indítottak daganatos megbetegedések túlélői, akik azt állítják a termékben található talkumpor azbesztet tartalmazott, és ez idézte elő a megbetegedésüket.

A talkumot a földből bányásszák, és az azbeszthez közeli lelőhelyeken található, mely utóbbiról régóta ismert, hogy rákot okoz.

A Johnson & Johnson világszerte befejezi a talkumalapú hintőpor eladását Forrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

A vállalat egyébként továbbra is tagadja a vádakat. Érvelésük szerint a termékük évtizedeken át rendszeres tudományos tesztelésen esett át, és megkapta a szabályozói jóváhagyásokat.

Ezek a vizsgálatok pedig – állítják – megmutatták, hogy a talkum biztonságos, és hogy a termékük nem tartalmaz azbesztet, illetve nem okoz rákot.

A Johnson & Johnson októberben létrehozott egy leányvállalatot LTL Management néven, és ehhez rendelte a talkummal összefüggő követeléseket. Mivel azonban a leányvállalat azonnal csődöt jelentett, így ezzel a cégnek sikerült szüneteltetnie a függőben lévő pereket.