Olajnagyhatalom lehet Afrikából?

afrikai olajvezeték illusztráció
27th September 2016,Edo Nigeria: NPDC which is the Crude Oil and Petroleum Exploration and Production Company of NNPC in Nigeria
Vágólapra másolva!
Ahogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet egyre nő, az afrikai országok úgy növelik folyamatosan a kőolaj- és földgázkitermelésüket. A nyugati országok közben fokozatosan csökkentik a kibocsátást, vagyis Afrika szerepe egyre fontosabb lehet a következő évtizedekben az olaj- és gázpiacon.
Vágólapra másolva!

Afrika egyre fontosabb szerepet tölthet be a következő évtizedek kőolaj- és földgázkitermelésében. A világ kereslete ugyanis folyamatosan nő, a nyugati országok viszont eközben csökkentik a fosszilis energiahordozók kitermelését – írja az Oilprice.com.

Sajtóforrások szerint több afrikai ország is előterjeszti majd a novemberi COP27 klímakonferencián az olaj- és gázkitermelés növelésére vonatkozó terveit. Kérdéses viszont, hogy a világ országai hogyan reagálnak majd erre a felvetésre. Egyszerre van jelen ugyanis a világban az energiahiány és a fosszilis tüzelőanyagok leépítésének trendje.

Afrika azonban olyan feltáratlan olajtartalékokkal rendelkezik, amelyek szükségesek lehetnek az energiaátállás megtámogatásához is.

Az afrikai országok fő érve az lehet, hogy rövid- és középtávon a világnak szüksége van az olaj- és gázkínálat bővítésére, a megújulók térnyerésének felgyorsítása mellett is.

Afrikában is vannak azonban olyanok, akik erősen ellenzik a tervet. A kontinens civil szervezeteinek egy koalíciója szerint a terv „szégyenteljes" és „elfogadhatatlan". A szervezetek hangsúlyozzák ugyanis, hogy az afrikai gazdaságok könnyen függővé válhatnak a fosszilis energiahordozóktól. Ráadásul így nem is aknáznák ki a megújulókban rejlő, rendelkezésre álló lehetőségeket. E kritika szerint tehát Afrika jelentősen lemaradhat a globális energiaátállásban.

Az afrikai országok vezetői ezzel szemben évek óta érvelnek azzal, hogy számos magasan fejlett ország jelentősen profitált az olajból és a gázból, miközben Afrika lemaradt, és nem volt képes kihasználni a kínálkozó lehetőségeket.

Az afrikai kitermelés növelésének azonban üzleti akadályai is lehetnek. A McKinsey kutatása szerint Afrika számos jelenlegi olaj- és gázipari kitermelési tevékenysége drágább, mint a globális átlag, vagyis az energiacégek gyakran vonakodnak beruházni a kontinens országaiban.

Az Oilprice.com elemzése szerint

kulcsfontosságú lenne, hogy az afrikai országok a kitermelés során csökkenteni tudják a károsanyag-kibocsátást, illetve növeljék a költséghatékonyságot.

Ezek megoldásával ugyanis jelentősen vonzóbb lenne a térség a nemzetközi energiavállalatok szemében. Emellett a szabályozói környezet fejlesztése ugyancsak támogatná a beruházásokat.

Afrika tehát jelentős potenciállal rendelkezik a fosszilis energiahordozók területén. Ahogy azonban a világ lendületesen igyekszik eltávolodni ezektől a forrásoktól, egyelőre kérdéses, hogy a kontinens országai sikerrel járnak-e a tervükkel.