Egy titkos ajtót rejt a New York-i Szabadság-szobor

Szabadság-szobor, New York
A szobor rézből készült, és az oxidálódás miatt lett zöld színe
Vágólapra másolva!
New York egyik leghíresebb látványossága a tetején egy titkos ajtót rejt, ami már több mint egy évszázada el van zárva a látogatók elől. Vajon hova vezethet ez a bejárat?
Vágólapra másolva!

A függetlenségi nyilatkozat létrejöttének századik évfordulója alkalmából Franciaország megajándékozta az Egyesült Államokat a Szabadság-szoborral. A mű megalkotói Frédéric Auguste Bartholdi és Gustave Eiffel voltak, akik együtt tervezték meg az egykor rézvörös színű női alakot. 1906-ban azonban a szobor színe zöldre változott, mivel a réz a levegővel reagálva patinát képez, ami átfestette a műalkotást.

A szobor rézből készült, és az oxidálódás miatt lett zöld színe Forrás: Shutterstock

A 93 méter magas szoborról kevesen tudják, hogy tetején egy titkos ajtót rejt, méghozzá a fáklyában.

Ez a bejárat már több évszázad óta el van zárva a látogatók elől, vagyis csak kiváltságos személyek léphetnek át rajta, például a karbantartók – írja a Promotions.hu. Ennek oka, hogy 1916-ban szerkezeti károkat szenvedett el a szobor, miután a németek a közelben található Black Tom-szigetet megtámadták.

Videó arról, hova vezet a szobor koronájából a titkos ajtó:

A robbanás 7 ember halálát, illetve 20 millió dollár értékű muníció megsemmisülését okozta.

A detonációban megsérült Szabadság-szobrot csak 1986-ban állították helyre, azonban a tetején található titkos ajtó továbbra sem volt megközelíthető a nagyközönség számára. 2011-ben kamerákat helyeztek el rajta, hogy a turisták gyönyörködni tudjanak a kilátásban, noha a fáklya terasz része a mai napig le van zárva. Így a kérdés egyelőre megválaszolatlan marad, hogy vajon mire szolgál a titkos ajtó?