Egy amerikai városban 243 millió forintnyi összegbe kerül egy átlagos lakás

Miami
Vágólapra másolva!
Az amerikai ingatlanpiac egésze a lassulás jeleit mutatja, miután két éven keresztül lendületesen emelkedtek az árak. Most is van azonban egy város, ahol az USA egészéhez mérten is kirívó, több mint 36 százalékos a drágulás.
Vágólapra másolva!

Noha a 2020 közepétől kezdődött áremelkedés lassulni látszik az amerikai ingatlanpiacon, és az értékesítések volumene is csökken, országos szinten továbbra is tartja magát a drágulás.

A befektetők és a közgazdászok által is kiemelten figyelt S&P Case-Shiller ingatlanárindex azt mutatja, hogy

az idei első félévben az amerikai ingatlanárak országos szinten, a legtöbb hónapban 20 százalék körüli emelkedést mutattak 2021 azonos hónapjaihoz képest

– írja a 24/7 Wall St. Voltak olyan nagyvárosok, mint Phoenix vagy Tampa, ahol a drágulás megközelítette a 30 százalékos ütemet is.

Az áremelkedés oka, hogy a jelzáloghitelek kamatai alacsonyak voltak, miközben a távmunka elterjedése következtében az emberek mobilitása megnőtt. Emellett sokan költöztek el olyan, rendkívül drágának számító nagyvárosokból, mint New York vagy San Francisco, aminek hatására országosan emelkedett az ingatlanok iránti kereslet.

Miamiban továbbra is elképesztő az ingatlanárak emelkedése Forrás: Wikimedia Commons/Dori

Az ingatlanvásárlási aktivitás azonban ma már a lassulás jeleit mutatja, noha ez érdemben egyelőre nem látszik az árakban. Mi több, van egy olyan amerikai nagyváros, ahol országos összevetésben is elképesztő volt az áremelkedés.

Júliusban ugyanis a floridai Miamiban 36,2 százalékkal nőttek (átlagosan) az ingatlanárak 2021 júliusához képest.

Ennek eredményeként a városban az átlagos ingatlanár már eléri a 625 ezer dollárt. Vagyis egy átlagos otthon Miamiban több mint 243 millió forintba kerül.

Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy

valószínűtlen ennek a növekedési ütemnek a tartós fenntartása.

A jelzálogkamatok emelkedésével ugyanis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ilyen árak mellett vásároljanak.