Borzalmas állapotban a lengyel ingatlanpiac

Varsó, Lengyelország
Vágólapra másolva!
Az emelkedő kamatok, a pénzromlás üteme és a megélhetési költségek növekedése fékezi az otthonteremtési lehetőségeket a lengyel ingatlanpiacon. Hét városban már olcsóbbak a lakások.
Vágólapra másolva!

Egy legfrissebb, 650 fős ingatlanközvetítői körben elvégzett felmérés alapján óriásit zuhant az INPON elnevezésű hangulatindex. Az elemzést a Nieruchomości-online.pl portál tette közzé. Eszerint a 100 fokos skálán a tavalyi második negyedévben még 62,75 pontos optimizmus uralkodott, az idei első negyedévben is 57,71 volt az index, ami most az 50 pont alatti pesszimista tartományban 48,49 pontnál helyezkedik el – számolt be róla Ilona Gizińska, a Figyelő lengyelországi tudósítója.

A dráguló lakáshitelek miatt az árak csak a kis és a közepes méretű ingatlanok esetében tartják magukat. Egy kisebb lakás esetében ugyanis a jelzálogkölcsön könnyebben törleszthető a rekordmagas - jelenleg 15,5 százalékos - infláció, az építőanyagok drágulása és korlátozott elérhetőségek közepette.

Nincsenek is olyan tényezők, amelyek pozitívan befolyásolhatnák a piacot. Az emelkedő kamatok, a pénzromlás üteme és a megélhetési költségek növekedése fékezi az otthonteremtési lehetőségeket, pedig május óta önrész nélkül is hitelhez juthatnak a családok, azaz a 20 százalék önrészt az állam átvállalja, a gyermekvállalást pedig ösztönzi: annál nagyobb a jóváírás, minél több gyermek születik a futamidő alatt.

Varsó (illusztráció) Forrás: AFP/KUNIHIKO MIURA

A bankközi kamatláb (WIBOR) egy éve még 0,25 százalék volt, jelenleg 7,3 százalékon áll, így a pénzintézeteknél már csak 9,3 százalékos kamattal lehet jelzáloghitelhez jutni. Például, aki tavaly ilyenkor 300 ezer złoty (mintegy 25 millió forint) összegű, közel 30 éves futamidejű lakáshitelt vett fel, annak 1163 złoty (akkor árfolyamon mintegy 90 ezer forint) volt a havi törlesztőrészlete, aki most igényelné, immár 2492 złotyt (210 ezer forintot) törleszthetne, ami 110 százalékos drágulásnak számít.

Kétmillió lengyelt érinthet a hitelmoratórium

A romló gazdasági helyzetben sok embernek nehézséget okoz a jelzáloghitelek törlesztése, ezért július 29. óta nyolc hónapos hitelmoratóriumot lehet kérni. A múlt hét közepéig immár 850 ezren jelentkeztek, de a lengyel bankszövetség előrejelzése szerint akár kétmillióan is kérhetik a törlesztőrészletek elhalasztását.

A megdrágult lakáshitelt természetesen jóval kevesebben igénylik.

Júliusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest csaknem 68 százalékkal csökkent a jelzálogkölcsönt igénylők száma is: összesen mintegy 14 ezren jelentkeztek hitelfelvételi szándékkal valamelyik pénzintézetnél, míg tavaly júliusban csaknem 44 ezren hozzá is jutottak a kölcsönhöz. Március óta folyamatosan fogyatkozik az igénylők száma, a legtöbben az olcsóbb (kisebb, vagy kevésbé felkapott helyen épülő) ingatlanokhoz próbálnak finanszírozást keresni.

Hét nagyvárosban olcsóbb a lakás

A lengyelországi lakásárak mintegy 17 százalékkal drágábbak, mint tavaly, Varsóban egy új lakás átlag négyzetméterára meghaladja a 13,3 ezer złotyt (1,12 millió forintot), a tizennyolc fővárosi kerületből háromban 10 ezer alatti az ár, a három legelegánsabb városrészben pedig 21-28 ezer złoty. Krakkóban 12,5 ezer az átlagár, Białystokban 10 ezer. A második negyedév végén országszerte alig változtak az árak, minimális volt a növekedés, sőt a tíz legnagyobb város közül hétben olcsóbban lehetett lakóingatlanhoz jutni, az átlagárak alacsonyabbak voltak, mint áprilisban, a tranzakciók száma pedig csökkent.

A Nieruchomości-online.pl portál által megkérdezett 650 ingatlanügynök mintegy négyötöde arról számolt be, hogy országszerte a nagyobb lakások és a házak esetében a kínálati időtartam, azaz a meghirdetéstől a tranzakcióig tartó időszak jelentősen meghosszabbodott.

Egy rendkívüli dinamika tört meg

Érdemes hangsúlyozni, hogy a mostani változások egy nagyon tartós és erős trendet törnek meg. 2021-ben Lengyelország a harmadik helyen állt Európában a lakások és házak adásvételének növekedését tekintve. A tranzakciók száma 2015 óta 63 százalékkal nőtt. A lengyelországinál nagyobb növekedést csak Spanyolországban (76 százalék) és Portugáliában (85 százalék) regisztráltak. Tavaly a lengyel piacon több szempontból is rekordok dőltek meg. A központi statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint bő 197 milliárd złotyt költöttek ingatlanra, 38 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az összeg csaknem felét (93 milliárd złotyt) lakás- és házvásárlásra fordították, ami 40 százalékos bővülést jelentett.