Rettegés, éhezés, elnyomás: egy éve vannak újra hatalmon a tálibok Afganisztánban

tálib, nők, tanulás, Afganisztán, galéria
This picture taken on November 14, 2021 shows young women sitting inside a classroom at a school in Jangalak village, in the Qarabagh district, some 56 km south-west of Ghazni, in Ghazni province. - When the Taliban overran the village of Nawabad in central Afghanistan, fighting stopped but lessons carried on at the local girls' high school. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) / TO GO WITH: Afghanistan-conflict-women-education, FOCUS by Elise Blanchard
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy ünnepnapi lövöldözéssel köszöntötték a tálib harcosok egy évvel ezelőtt hatalomra jutásuk napját, miközben a nőknek és a gyermekeknek évtizedek óta nem látott nehézségekkel kell megküzdeniük mindennap.
Vágólapra másolva!

A levegőbe lövöldözve ünnepelték a tálibok Afganisztánban hatalomra jutásuk egyéves évfordulóját, miközben az ország valójában súlyos gazdasági és humanitárius válságtól szenved.

A radikális csoport – amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el kormányként – tavaly augusztus 15-én vette be Kabult,

és bár tagjai úgy vélik, az afgán nép számára az évforduló a győzelem és az öröm napja, az UNICEF közleményében azt írja:

az elmúlt egy évben jelentősen romlott az afganisztáni helyzet, a tálib hatalomátvétel után az összeomlás szélére kerültek az olyan alapvető szolgáltatási rendszerek, mint az oktatás vagy az egészségügy.

Bár a tálibok korábban azt ígérték, a lányok továbbra is tanulhatnak, márciusban bejelentették, több idő kell az elkülönített létesítmények felépítésére, ezért az ország jelentős részén a középiskolás lányoknak várniuk kell, ki tudja, meddig Forrás: AFP/Hector Retamal

A World Vision jelentése szerint az afgán gyerekek fele súlyosan alultáplált, a családok napi egy dollárból próbálnak megélni, ezért is küldik a gyerekeket iskola helyett inkább dolgozni. Az Amnesty International számításai szerint az iskoláskorú lányok fele nem vehet részt az oktatásban, a tiltakozókat pedig azonnal letartóztatják, bántalmazzák.

Az afganisztáni mindennapok azt mutatják, hogy húsz év fejlődését mosták el a tálibok, és ehhez valójában még egyetlen évre sem volt szükségük...

További részletek ide kattintva olvashatók.