A Saudi Aramco állami olajóriás készen állna arra, hogy napi 12 millió hordóra emelje az olajkitermelését, amennyiben utasítást kap erre a szaúdi kormánytól.

Akár napi 12 millió hordóra is emelhetné az olajkitermelését a Saudi Aramco állami olajtársaság, amennyiben erre utasítást kap a szaúdi kormánytól – mondta a napokban Amin Nasszer, a vállalat vezérigazgatója.

Nasszer hozzátette, a globális olajkereslet „egészséges növekedést" mutat, és elsősorban Ázsia felől bővülhet a jövőben a kőolaj iránti igény – írja az Oilprice.com.

A cégvezető ugyanakkor elmondta, aggasztja a régóta üzemelő olajmezők csökkenő kitermelési rátája, illetve a feltárásokat támogató beruházások hiánya. Az Aramco vezetője ezzel megismételte Abdulaziz bin Szalmán energiaügyi miniszter aggodalmait, aki szintén az alacsony beruházási rátákat tartotta az egyik legfőbb problémának az olajpiacon.

Szaúd-Arábia jelentősen növelhetné a globális olajkínálatotForrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Az OPEC a legutóbbi havi olajpiaci jelentésében úgy számolt, hogy a globális olajkereslet idén napi 3,1 millió hordóval bővülhet, jövőre azonban már csak napi 2,7 milliós lehet a növekedés.

Szaúd-Arábia egyébként az OPEC legnagyobb szabad olajkapacitással rendelkező tagja – legalábbis a hivatalos adatok alapján. Az Aramco a tervek szerint 2027-re napi 13 millió hordóra emelné a maximális kitermelési kapacitását a jelenlegi 12 millióról.

Mindazonáltal a Reuters forrásai szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egyelőre nem siet azzal, hogy növelje a globális olajkínálatot. A két ország képes lenne fokozni a kitermelését, de csak abban az esetben tenné meg, ha világszerte jelentősen szűkülne az olajkínálat.