Napi 12 millió hordónyi olajat is vállalna az olajóriás

Ukrán válság, 2022. Ukrajna, tározó, olaj, gáz,
(FILES) This handout file picture provided by Energy giant Saudi Aramco on December 14, 2015 shows the Saudi state-owned oil and gas company's Shaybah installation in eastern Saudi Arabia. - Russia's assault on Ukraine is reverberating in the energy-rich Gulf, where top oil and gas producers face economic and political dilemmas in easing sky-high prices and alleviating shortages in Europe. As oil prices broke past $100 per barrel and risks of supply disruptions grew, eyes in Europe were increasingly focusing on oil kingpin Saudi Arabia, and Qatar, one of the biggest natural gas exporters. (Photo by Musleh ALKHTHAMI / Saudi Aramco / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /ARAMCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco állami olajóriás készen állna arra, hogy napi 12 millió hordóra emelje az olajkitermelését, amennyiben utasítást kap erre a szaúdi kormánytól.
Vágólapra másolva!

Akár napi 12 millió hordóra is emelhetné az olajkitermelését a Saudi Aramco állami olajtársaság, amennyiben erre utasítást kap a szaúdi kormánytól – mondta a napokban Amin Nasszer, a vállalat vezérigazgatója.

Nasszer hozzátette, a globális olajkereslet „egészséges növekedést" mutat, és elsősorban Ázsia felől bővülhet a jövőben a kőolaj iránti igény

– írja az Oilprice.com.

A cégvezető ugyanakkor elmondta, aggasztja a régóta üzemelő olajmezők csökkenő kitermelési rátája, illetve a feltárásokat támogató beruházások hiánya. Az Aramco vezetője ezzel megismételte Abdulaziz bin Szalmán energiaügyi miniszter aggodalmait, aki szintén az alacsony beruházási rátákat tartotta az egyik legfőbb problémának az olajpiacon.

Szaúd-Arábia jelentősen növelhetné a globális olajkínálatot Forrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Az OPEC a legutóbbi havi olajpiaci jelentésében úgy számolt, hogy a globális olajkereslet idén napi 3,1 millió hordóval bővülhet, jövőre azonban már csak napi 2,7 milliós lehet a növekedés.

Szaúd-Arábia egyébként az OPEC legnagyobb szabad olajkapacitással rendelkező tagja

– legalábbis a hivatalos adatok alapján. Az Aramco a tervek szerint 2027-re napi 13 millió hordóra emelné a maximális kitermelési kapacitását a jelenlegi 12 millióról.

Mindazonáltal a Reuters forrásai szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egyelőre nem siet azzal, hogy növelje a globális olajkínálatot. A két ország képes lenne fokozni a kitermelését, de csak abban az esetben tenné meg, ha világszerte jelentősen szűkülne az olajkínálat.