Figyelmeztetést adott ki a NAV a lakáskiadással összefüggésben

Lakásbérlés – Jogok és kötelezettségek a bérbeadó és a bérlő részéről
Vágólapra másolva!
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást, ezért nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait - írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat.

A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket.

Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek, és a közleményrovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj" megnevezést.

Lakásbérlés (Illusztráció) Forrás: Thinkstock

A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfamentes, és nem is kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie), illetve áfabevallást beadnia annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez bevételt. A lakbért, azaz a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

Negyedévenként adóelőleget kell fizetni a megállapított jövedelem után (bevétel-költség/költséghányad),

és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. A bérbeadásból származó jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetni, az adó mértéke 15 százalék.

Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információ olvasható a 10. számú Információs füzetben.