Teljes egészében mesterséges gyémántokból álló kollekciót dob piacra a világ legnagyobb ékszerkereskedőjének számító Pandora. Az új kollekció a vállalat stratégiájának része, melynek értelmében kivezetik a bányászott gyémántok használatát.

Kizárólag laboratóriumban előállított, mesterséges gyémántokat tartalmaz majd a világ legnagyobb ékszercégének számító Pandora új kollekciója. A vállalat ezzel is erősíti a stratégiáját, mely alapján teljesen felhagynak a bányászott gyémántok felhasználásával. Ezzel a cég egyrészt megfizethetőbb termékekkel áll elő, másrészt a károsanyag-kibocsátást is csökkenti – írja a Mining.com.

A dán vállalat emellett azt tervezi, hogy három éven belül teljesen karbonsemleges lesz a működése. A cég közölte, ez lesz az első olyan kollekciójuk, amely 100 százalékban mesterséges aranyat és ezüstöt használ. A tervek szerint azonban 2025-re már csak ilyen ékszereket kínál majd a vállalat.

Ezzel a kollekcióban egy belépő terméknek számító ezüst gyűrű például 0,15 karátos mesterséges gyémántot tartalmaz. A 300 dolláros (kb. 120 ezer forint) ékszer károsanyag-kibocsátása 2,7 kilogramm szén-dioxidra csökken, ami megfelel egy átlagos póló kibocsátásának – közölte a Pandora.

A kollekció zászlóshajó terméke, egy 14 karátos, tömör aranygyűrűbe foglalt mesterséges gyémánt, melyet 1950 dollárért (kb. 780 ezer forint) árulnak. Ennek karbonlábnyoma 10,4 kilogramm szén-dioxid, ami kevesebb, mint egy átlagos farmernadrág lábnyoma.

A Pandora tavaly dobta piacra az Egyesült Királyságban a Pandora Brilliance nevű kollekcióját, amely már teljes egészében mesterséges gyémántokat tartalmazott. Noha drágakövek előállítása igencsak energiaigényes, a vállalat közlése szerint kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak.