Tanzánia nagysebességű internethálózatot telepít a Kilimandzsáróra, hogy növelje az Afrika legmagasabb hegyét megmászó túrázók és teherhordók biztonságát. A hálózat első részét a héten adták át.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az állami tulajdonban lévő távközlési vállalat kedden helyezte üzembe a 3720 méteres tengerszint feletti magasságba telepített mobilinternet-átjátszó állomást. Az ebből továbbfejlesztendő hálózat az év végére le fogja fedni a Kilimandzsáró legmagasabb pontját, az 5.895 méter magasan fekvő Uhuru-csúcsot is.
Internet nélkül a turisták és a teherhordók számára eddig kissé veszélyes volt a hegy" - mondta Nape Nnauye távközlési miniszter a szolgáltatást elindító eseményen, amelyet a 3.720 méter magasan fekvő Horombo Huts nevű táborhelyen tartottak. 

A hófödte, fenséges KilimandzsáróForrás: Gary Craig / Flickr.com

A Tanzánia és Kenya határán található hegyet, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, évente mintegy 35 ezer turista és hegymászó szeretné meghódítani.
Tavaly a Kilimandzsáró déli lejtőin egy drótkötélpálya építésére irányuló kormányzati projekt széles körű kritikát váltott ki a turisták és a környezetvédelmi szervezetek részéről. Napjainkban ugyanakkor a technológia egyre inkább meghódítja az eddig egzotikusnak számító helyeket, kezdve a Föld legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet megmászók számára elérhető wifi-hozzáféréstől a balesetek azonnali jelzését biztosító okostelefonokig - emlékeztet anyagában az AFP.