Legalább hatvanhatan meghaltak és huszonnyolcan megsérültek Szudánban az esős időszak júniusi kezdete óta zajló heves áradásokban - közölte Abdul-Dzsalil Abdul-Rahim dandártábornok, a szudáni polgári védelemi tanács szóvivője.

Mint mondta, az árvizek mintegy 24 ezer lakóépületben okoztak komoly, akár helyrehozhatatlan károkat. Az utóbbi hetekben az interneten több felvétel is megjelent elárasztott utcákról és személyes holmijukat mentő emberekről.

Az alábbi képeken az elmúlt napok esőzéseinek pusztítása látható: 

Kattintson a képre, hogy lássa a képeket a szudáni áradásokról!Forrás: AFP/Ashraf Shazly

 Az állami fenntartású humanitárius segélyező bizottság szerint az ítéletidő 136 ezer embert érint Szudánban, a tizennyolc tartomány közül tizenkettőben.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinációs irodája (OCHA) úgy tudja, hogy az országban 238 egészségügyi intézmény került víz alá. Szudánban az esős időszak júniustól szeptember végéig tart, az áradások rendszerint augusztus-szeptemberben tetőznek. Tavaly több mint nyolcvan ember halt meg áradásokhoz köthető balesetekben. Az azt megelőző évben a hatóságok három hónapos országos vészhelyzetet hirdettek természeti csapás miatt, miután heves esőzések és áradások hozzávetőleg száz ember életét követelték, és százezernél is több lakóépület került víz alá.