Egy fiatal mérnökökből álló német startup cég, a Sono Motors, megalkotta a napenergia meghajtású elektromos autót.

Az elektromos autók legújabb változatai a napelemes autók, melyek akkumulátora soha nem merül le, hiszen folyamatosan újratöltődik a napfény hatására, számolt be a fantasztikus innovációról az Impressmagazin.hu és a Forbes.com.

A napelemes autók legnagyobb előnye, hogy az üzemeltetéshez szükséges elektromos áram megújuló erőforrásból, vagyis napenergia felhasználásával történik. 

A Sion egy teljes egészében napelemekkel borított családi autó, amely 2023 második felében kerül tömeggyártásra. A jármű 456 fotovoltaikus cellával borított és 305 kilométeres hatótávú.Forrás: AFP/Christof Stache

A kisvárosi „Urban" style napi 120 km megtételéhez elegendő áramot tud fejleszteni napenergiából, a nagyobb változat akkumulátora pedig 250 km megtételére alkalmas. Mindkét típussal az éjszakai autózás is biztonsággal áthidalható. Emellett a napelemes autó szükség esetén feltölthető hagyományos elektromos töltőállomáson vagy otthoni háztartási konnektorból is.

A speciális napelem borítás miatt nemcsak szikrázó napsütésben, hanem árnyékban és felhős időben is töltődik az akkumulátor. Sőt, az áramtermelés parkolás közben is épp olyan aktívan működik, mint menet közben.

A Sono Motors által kifejlesztett napelemes elektromos jármű (SEV) ajtaján jól láthatók a kis napelempanelekForrás: AFP/Christof Stache

Az autóban további újdonságnak számító környezetbarát megoldások is találhatók, mint például az izlandi moha légszűrő, mely természetes légszűrőként szűri a levegőből a port, tiszta, friss levegőt biztosítva az utastérben.

A moha-légszűrő nem igényel semmilyen speciális gondozást, mivel a moha az esőből vagy a hajnali párából elegendő vízhez jut a növekedéshez. Az élő moha-légszűrő nemcsak a levegőben lévő port szűri meg, hanem a forgalom zaját is elnyeli, vagyis némileg csökkenti a városi forgalom zaját.