Bizarr elmélet terjedt a Balaton alatti titkos NASA-bunkerekről

Balaton, hajó, naplemente, sziluett TÁJ, tó, aranyszínű, lenyugvó, nap
Balatonvilágos, 2015. augusztus 11. Naplemente a Balaton felett Balatonvilágosról fotózva 2015. augusztus 10-én.
Vágólapra másolva!
A Siófok szomszédságában lévő Balatonkilitiről furcsa legenda terjedt el. A manapság Siófok kertvárosi részének számító településről állítólag titkos alagút nyílik a Balaton alá, amelyet elég lenne csupán meghosszabbítani, hogy a La Manche alatti Csatorna-alagúthoz hasonló átjáró váljon belőle - írja a legendának talán nem is tekinthető hiedelemről a promotions.hu.
Vágólapra másolva!

2012 tavaszán bizarr elmélet kezdett el terjedni a világhálón, aminek lelkes terjesztői is jócskán akadtak, így viszonylag hamar híre ment, hogy

a Balaton alatt a NASA hétemeletes luxusbunkert épített,

hogy azok, akik meg tudják fizetni, Magyarországon is túl tudják élni az esetleges világvégét.

Az aranyhíd a Balatonon Forrás: MTI/Komka Péter

Egy híressé vált kacsa

Az elmélet szerint – melyről egyáltalán nem volt nehéz megállapítani, hogy kacsa – a Siófok-Kiliti határán található erdős területről nyílik a bejárata annak a hétemeletes bunkernek, melynek a tervei már 2007-ben elkészültek, 2011-ben pedig titokban át is adták.

Az állítások szerint a befektetők közül sokan már ekkor beköltöztek egy időre, hogy kipróbálják lakosztályaikat.

A bunkerről szóló hírek szerint az építmény képes lett volna ellenállni a legnagyobb erejű földrengéseknek is, burkolata olyan erős, hogy bármilyen becsapódástól megóvja szupergazdag lakóit, nem utolsósorban pedig 65 ezer főt is be tudott volna fogadni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindemellett számtalan üzletről, moziról, kaszinóról, uszodáról, étteremről és vidámparkról szóltak a mendemondák, sőt, arról is, hogy a bejárat területét fegyveres erők őrzik.

Az információt állítólag a Wikileaks szivárogtatta ki egy több ezer oldalas dokumentum formájában.

Bár egy évtizede még nem volt sem koronavírus, sem pedig atomcsapással fenyegető háború a világban, a szóbeszéd így is gyorsan elterjedt.

A témához kapcsolódik egy másik "vizes" mendemonda: sokan tudni vélték, hogy a Duna alatt több titkos alagút is épült, a témával az Origo az alábbi összeállításában foglalkozott:

Bár a városi legenda szinte minden mondatáról érezhető, hogy nem komoly hírről, tényszerű állításról van szó, tény, hogy a környékre felhívta a figyelmet, különös tekintettel Balatonkilitire, mely azonban nemcsak emiatt érdemes rá.

A ma Siófok déli városrészének számító terület egykor önálló község volt, igazi önellátó falu, melynek lakói gazdálkodtak, téglát égettek vagy éppen halásztak. A régészek római kori temetőt is találtak területén, tehát már viszonylag korán lakott településnek számított. A csendes kis falut a tehetősebbek a két világháború között fedezték fel maguknak, ekkor kedvelt nyaralóhellyé változott, napjainkban azonban az autópálya közelsége miatt egyes részei kevésbé autentikusak – egyes vélemények szerint a bunker megépítésének helyét ez, vagyis a könnyű elérhetőség is indokolhatta volna.