Fontos információkat közölt a rezsiszámlákról az MVM

csekk számla költségek
Vágólapra másolva!
Az MVM csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készült számlákat - közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozták, a magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a magyar lakosság védelmére a mostani energiaválságban is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést.

A kormány döntése szerint a magyarországi felhasználók továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát és földgázt a kormány rendeletében meghatározott mennyiségig.

Az ügyfeleknek a kedvezményes

sávhatár felett sem a valós piaci árat kell fizetniük, hanem az annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat.

Részletezték, hogy

a 2022. augusztus 1-jei változásokat követően augusztus 23-a után érkeznek az első számlák a lakossági ügyfeleknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak a július-augusztusi fogyasztásról.

Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számoltak el.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Tudnivalók a számlák tartalmáról

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közleményében kiemelte, most először küldenek olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában. Amennyiben a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni a számlában. Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.

A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó, úgynevezett rezsibox tartalma is. Látható lesz, hogy az ügyfél a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetne, illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza a számla, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözetét - írják a közleményben.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Fontos információ, hogy

az ügyfél az éves leolvasást követően a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett.

Az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe - közölte a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az ügyfél bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, akkor választhatja az átalánydíjas, egyenletes számlázást.

A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban a szolgáltató részletes tájékoztatót állított össze, amely elérhető a https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi oldalon. Érdemes az elektronikus ügyintézési lehetőségeket választani, ahol az ügyfelek kényelmesen, gyorsan, sorban állás nélkül intézhetik energiaügyeiket - tájékoztatott az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.