Látványos animációt mutatunk arról, hogyan emelkedett fel Kína a világ gyárává

Kína autógyár
Workers install car parts at their assembly line in a factory in Qingdao, east China's Shandong province on July 15, 2015. China's GDP expanded 7.0 percent year-on-year in the second quarter, official data showed Wednesday, beating expectations as months of central bank policy stimulus helped put a floor under the world's second-largest economy. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Kína mára a globális feldolgozóipar központi szereplője lett, de a felemelkedéshez évtizedekre volt szükség. Látványos videón mutatjuk, hogy lett Kína „a világ gyára".
Vágólapra másolva!

Kína az 1990-es évektől folyamatosan erősítette a szerepét a globális feldolgozóiparban. Míg 1990-ben az iparági kibocsátása (2015-ös dollárárfolyamon mérve) nagyjából 200 milliárd dollár volt, addig 30 évvel később már elérte a 4000 milliárd dollárt.

Ez idő alatt Kína részesedése a globális feldolgozóipari termelésből 3 százalékról több mint 30 százalékra emelkedett.

Közben (1990 és 2020 között) a korábbi éllovas Egyesült Államok részesedése 23 százalékról 17 százalékra csökkent.

Az ezredfordulón az USA részesedése még 26 százalékos volt,

de ahogy Kína 2001-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), az erőviszonyok gyorsan változni kezdtek.

Ma a világ legnagyobb vállalatai támaszkodnak a kínai termelésre, és egyelőre nem is várható, hogy Kína ereje jelentősen csökkenne a világgazdaságban. A Statista alábbi videója bemutatja, hogy emelkedett fel a kínai feldolgozóipar 1990-től – a videó az egyes országok feldolgozóipari értéktermelésének változását mutatja, 2015-ös dollárárfolyamon számolva.