Olyan, mintha átok ülne a Shell 500 méteres tengeri behemótján

Shell
FLNG Prelude is the world's largest floating facility located offshore Australia at Browse region
Vágólapra másolva!
Továbbra sem képes földgázt szállítani a Shell hatalmas, 500 méter hosszú, tengeri gázkitermelő platformja, a Prelude. Míg korábban technikai okok miatt kellett felfüggeszteni a munkákat, most a szakszervezetek bérkövetelései gátolják a szállítást.
Vágólapra másolva!

A Shell kénytelen volt bezárni a Prelude nevű hatalmas tengeri gázkitermelő telephelyét, miután a szakszervezetek bérkövetelései miatt a dolgozók tömeges munkabeszüntetésbe kezdtek. A leállások június 10-én kezdődtek, és már nagyjából öt hete nem szállítottak cseppfolyósított földgáz (LNG) rakományokat a tengeri telephelyről. Közben pedig a munkabeszüntetést szeptember 1-jéig meghosszabbították, miután a vállalat továbbra sem tudott megegyezni a bérekről – írja a Rigzone.

Az energiaipari óriáscégnek a leállás kezdete óta mintegy 1,3 milliárd dollárnyi vesztesége keletkezett. Ez azt jelenti, hogy a Shell vesztesége eddig alkalmazottanként több mint 5 millió dollár.

A Prelude Nyugat-Ausztrália partjaitól 475 kilométerre található, és az úgynevezett FLNG-projektek legnagyobb szereplője. Ezek olyan úszó platformok, amelyek a tenger aljáról, szárazföldi létesítmények segítsége nélkül alakítják cseppfolyóssá a földgázt. A termelés során a cseppfolyósított gáz térfogata mintegy hatszázad részre csökken. A Prelude esetében a cseppfolyós földgázt több, összesen 430 millió liter térfogatú fedélzet alatti tartályokban tárolják.

Az Offshore Alliance nevű ausztrál munkavállalói érdekképviseleti szervezet most közölte,

az ausztrál történelemben még egyetlen vállalat sem veszített ennyi pénzt egy bértárgyalási vita során.

A szervezet hozzátette: amit a Shell Prelude főnökei meg akartak spórolni az állandó munkahelyek alacsony bérű munkaerő-kölcsönző vállalkozóknak való kiszervezésével, azt az összeget most ezerszeresen bukják el.

A szakszervezetek egyik követelése épp az, hogy a Shell biztosítsa, nem ad ki munkákat vállalkozóknak alacsonyabb áron, mint amennyit saját alkalmazottaiknak fizet ugyanazért a munkáért.

Az LNG-termelés kezdete óta a Prelude egyébként sem volt túlzottan szerencsés sorsú létesítmény.

Már maga az indulás is nehézkes volt, mivel többszöri késés után csupán 2019 júniusában indították el róla az első LNG-szállítmányt. Az első technikai probléma aztán 2020 februárjában jelentkezett, amikor egy elektromos hiba miatt kellett leállítani a termelést, és csak 2021 januárjában sikerült újra üzembe helyezni az óriást.

2021. december 2-án aztán teljes áramkimaradás volt a Prelude-ön, aminek következében három napon át teljesen megbízhatatlan volt az áramellátás. Az ellenőrök később megállapították, hogy a Shell nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel a létesítmény energiarendszerének kockázatairól. A vizsgálatok idejére a létesítményt lezárták, vagyis 2022 első negyedévében egyáltalán nem működött.

Az ausztrál felügyeleti hatóság március végén zárta le a vizsgálatát, megnyitva az utat a Prelude újraindítása előtt.

A Prelude FLNG évente legfeljebb 3,6 millió tonna cseppfolyósított földgázt, 1,3 millió tonna kondenzátumot, valamint 0,4 millió tonna autógázt (LPG) képes kitermelni.