Megdöbbentő, hogy milyen szinten áll az orosz gyémántexport

gyémánt csiszolás
An employee inspects rough diamonds at Alrosa Diamond Cutting Division in Moscow on July 3, 2019. - Russian Alrosa gets its diamonds in the permafrost abyssal holes dug with explosives in the permanently frozen ground of Yakutia, an isolated region in East Siberia, the home to the huge diamond deposits that ensure Russia's supremacy in world production. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz Alrosa bányaóriás az elmúlt időszakban közel visszaállította a nemzetközi gyémántexportját a háború előtti szintre. A szankciók ellenére ugyanis, kerülőutakon, szinte bárhova képes eljutni az orosz gyémánt.
Vágólapra másolva!

A globális gyémántpiac egészére hatással van, hogy az orosz Alrosa bányaóriás gyémántexportja ma már szinte teljesen eléri a háború előtti szintet – írja a Mining.com.

Az Alrosa adja ugyanis a világ nyersgyémánt-kínálatának mintegy harmadát.

Közben a 80 milliárd dolláros globális gyémántipar szereplői folyamatosan keresik a megoldásokat arra, hogy orosz gyémántot tudjanak vásárolni.

Annak ellenére is, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt a gyémántcsiszolók és -kereskedők bankjai nem tudják vagy nem akarják finanszírozni az üzleteket. Ez pedig egyre súlyosabb gondot jelent a szektorban, mivel a hirtelen fellépő gyémánthiány miatt az Alrosa által kínált kisebb és olcsóbb kövek árai is jelentősen megugrottak.

A szankciók miatt hónapokig tartó bénultság után az Alrosa ma már ismét több mint havi 250 millió dollár értékben ad el gyémántokat.

Ez a szint csupán havi 50-100 millió dollárral marad el a háború előtti szinttől.

Az értékesítések tehát újraindultak, elsősorban annak köszönhetően, hogy az indiai bankok egyre rutinosabbak abban, hogy tudják megkerülni az amerikai dollárt a tranzakciók során – mondták az ügyet ismerő források a Bloombergnek.

Az orosz kövek többsége indiai feldolgozókhoz kerül, akik között nagyon sok a családi vállalkozás. Ezek késztermékké csiszolják a drágaköveket, és lehetővé teszik a gyémántok felhasználását például fülbevalókban vagy eljegyzési gyűrűkben.

A források szerint az Alrosa főként indiai rúpiában elszámolva ad el gyémántot európai és indiai vevőknek.

Bár az orosz gyémántkínálat megnövekedése enyhítheti a gyártókra és a kereskedőkre helyeződő nyomást, a romló világgazdasági kilátások már eddig is visszafogták a drágakő iránti keresletet. Vagyis a kínálat további növekedése végül akár további árcsökkenéshez is vezethet.

Az indiai, belga, kínai és közel-keleti vásárlók tehát továbbra is szívesen vesznek orosz gyémántokat.

Ez pedig nem is jelent túl nagy kockázatot számukra, tekintve, hogy a világpiacon több millió felcserélhető drágakő áramlik kereskedők és gyártók tucatjai között, mire eljut az ékszerboltokba.