Felgyorsult a magyar gazdaság, ömlik a tőke az országba

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, kéz, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság a nyugat-európai, valamint a közép-európai régió más uniós tagállamaihoz képest is jobban teljesített a COVID okozta sokk után, tőkevonzó képességünk is kiemelkedő– derül ki Colliers legújabb, CEE Investment Scene H1 2022 című jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A legtöbb közép- és kelet-európai (KKE) gazdaságban gyorsabb volt a COVID utáni fellendülés, mint a nyugati uniós tagországokban –Magyarország különösen jól teljesített.

A magyar gazdaság a válságok ellenére nagyon jól teljesít. Áramlik a tőke az országba. Forrás: shutterstock

Miközben a befektetők óvatosabbak lettek, a közép- és kelet-európai térség befektetési volumene tovább nőtt, Magyarország egyébként 12 százalékos részesedéssel bírt a COVID utáni időszakban, amely hazánk nagyságához és gazdasági teljesítőképességéhez mérten szép szám és kiemelkedő produktum a régió más országaihoz képest. Összességében egyénként 2022 első félévében mintegy 5,3 milliárd euróval a kelet-közép-európai volumen 8,5 százalékkal nőtt éves szinten.

A befektetők továbbra is óvatosak, tekintettel a geopolitikai és gazdasági hangulatra, a megnövekedett finanszírozási költségekre és a várható árképzési változásokra, amelyek várhatóan 2022 második felében realizálódnak majd – derül még ki az elemzésből, amelynek megállapítása szerint az első félévben a közép-kelet-európai, belföldi tőke volt a legaktívabb, az összvolumenből 40 százalékos részesedéssel.

A magyar tőkemozgás továbbra is meghatározó, a teljes regionális volumen 11 százalékát teszi ki - olvasható Colliers CEE Investment Scene H1 2022 című összefoglalójában.