Irán több mint négy év után újra engedélyezi az országba irányuló autóimportot. A lazítás azonban nem teljes körű, a „luxus" importját továbbra is korlátozzák.

Több mint négy év után Irán újra engedélyezi a külföldi autók importját, vagyis várhatóan hónapokon belül megindulhat a járművek behozatala – írja az Al Jazeera.

A döntés a múlt héten született meg, amikor Ebrahim Raisi elnök jóváhagyta az import engedélyezésére vonatkozó törvényt, több mint négy hónappal azt követően, hogy a kormány megalkotta az új szabályozást.

Raisi elődje, Hassan Rouhani még 2018 júliusában tiltotta meg hivatalosan a teljesen összeszerelt külföldi autók importját. Az akkori szabály azt viszont engedélyezte, hogy az autók alkatrészenként érkezzenek az országba.

A döntés reakció volt arra, hogy az Egyesült Államok néhány hónappal korábban egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött, 2015-ös nukleáris megállapodásból. Ezt egy mindenre kiterjedő nemzetközi szankciós hullám követte, amely valutaválságot is okozott Iránban.

Négy év után újraindulhat az iráni autóimportForrás: AFP/Str

Mivel pedig számos nyugati vállalat kivonult az iráni piacról, ezzel fontosabbá vált a kínai járműalkatrészek importja – ezek a termékek el is árasztották az iráni piacot.

Az iráni autópiac jelentős része azonban továbbra is a helyi autógyártók egy maroknyi csoportjának kezében van. A legfőbb közülük az állami tulajdonban lévő Iran Khodro, amely bár alacsonyabb minőségű autókat gyárt, de a valutaválság és az azt követő féktelen infláció miatt már ezek a járművek is egyre megfizethetetlenebbek az iráni lakosság számára.

Ebben a környezetben a vezetés arra számít, hogy megnyílhat az út a magasabb minőségű járművek importja előtt. Mivel azonban a washingtoni szankciók továbbra is szorongatják Irán devizabevételeit, és a megfizethetőség tartós probléma, az új szabályozás korlátozza a „luxus" importot.

Az iráni vezetés támogatná az alacsony jövedelmű autóvásárlókatForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Ennek értelmében a jogszabály kimondja, hogy az iráni központi bankon keresztül csak 1 milliárd eurót különítenek el importra, és minden behozott autó értékét 20 ezer euróban kell korlátozni. A 10 ezer eurónál kevesebbet érő autók pedig elsőbbséget is élveznek, hogy ezzel támogassák az alacsonyabb jövedelmű átlagvásárlókat.

Ez a döntés automatikusan kizárja a világ vezető márkáinak számos népszerű modelljét, illetve az importálható mennyiséget is korlátozza.

Noha az új szabályozás elvileg ösztönözné a globális autóipari cégek beruházásait az országban, a nemzetközi szereplők valószínűleg óvatosak lesznek az iráni piaccal kapcsolatban. A vállalatok ugyanis ki lennének téve a másodlagos hatású amerikai szankcióknak. Következésképpen az iráni autópiac számára is fontos lépés lenne, ha sikerülne pontot tenni a 2021 áprilisa óta húzódó tárgyalások végére, és helyreállna az atomalku, aminek következtében a szankciók többségét feloldhatnák.