Meglepő dolog történt augusztusban az ingatlanpiacon

eladó lakás apartman
Vágólapra másolva!
Augusztusban több mint 34 ezer eladó ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami éves szinten 7 százalékos bővülést jelent. A lakáspiaci kereslet viszont mérséklődést mutat. Ezt jelzi, hogy 1000 eladásra kínált lakásra és házra jutó érdeklődések száma majdnem 8 százalékkal esett vissza augusztusban. Bővülő kínálattal és mérséklődő kereslettel zárta az augusztust a lakáspiac, ami a változás szelét jelentheti az ingatlan.com friss elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A lakóingatlanok iránti kereslet csökkenése abból látható, hogy az 1000 eladó lakásra és házra vetített érdeklődések száma éves összevetésben 8 százalékkal esett vissza. Havi szinten - júliushoz képest - pedig 3 százalékkal mérséklődött a kereslet.

Mindezek ellenére az eladó lakás és ház hirdetésekre még így is több mint 200 ezer érdeklődés érkezett.

"A visszafogottabb érdeklődés továbbra is az elmúlt hónapokra jellemző tényezőkkel magyarázható. A fizetések továbbra is jelentős, több mint 15 százalékos emelkedést mutatnak, ami támaszt ad a lakáspiaci keresletnek is" - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője, aki ugyanakkor hozzátette, hogy sok vevő most inkább kivár. Hozzátette, hogy a kereslet csökkenésével párhuzamosan a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 7 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel augusztusban. Ez a két hatás pedig a tapasztalatok szerint irányváltást vetít előre.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Elemzésük szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, összesen 1731 településen több mint 34 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanosok.

A megyék többségében növekedés történt,

de az országon belüli kínálat nagyon eltérően alakult. Borsod-Abaúj-Zemplénben például több mint 60 százalékkal bővült a friss kínálat éves szinten, emellett Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében 23-37 százalékos volt a bővülés Ugyanakkor a fővárosban 3 százalékos csökkenés ment végbe. Mindössze három megyében - Tolnában, Vasban és Zalában - volt még enyhe visszaesés, mégpedig 4-5 százalékos - áll az elemzésben.