Olaszország az amerikai Certares magántőkealap által vezetett csoportot választotta ki, hogy kizárólagos tárgyalásokat folytasson az Alitalia utódjának számító ITA Airways többségi részesedésének megvásárlásáról. A csoport mögött olyan óriások állnak, mint az Air France-KLM és a Delta Air Lines.

Az amerikai Certares magántőkealap által vezetett csoport vásárolhatja meg az olasz állami tulajdonban álló ITA Airways légitársaság többségi részesedését.
A csoport mögött olyan nagyvállalatok állnak, mint az Air France-KLM és a Delta Air Lines – írja a Reuters.

A konzorcium legyőzte az MSC hajózási társaság és a Lufthansa által benyújtott ajánlatokat.

A Certares ajánlatának részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az ügyhöz közel álló források úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy az olasz államkincstárnak erős, akár 40 százalékos, kisebbségi részesedése maradhat az üzlet után.

A források szerint a Certares, melynek európai központja Milánóban van, 600 millió euró körüli összeget ajánlhatott fel 60 százalékos részesedésért. Hozzátették, a csoport által bemutatott terv középpontjában Róma fő reptere, a Fiumicino áll.

A Reuters úgy értesült, hogy az MSC és a Lufthansa 850, illetve 900 millió eurót ajánlott egy nagyobb, 80 százalékos részesedésért. A mostani döntés némi meglepetést is okozott az iparágban, mivel korábban ez a két cég volt előnyben az ajánlattevők között – mondta Johannes Braun, a Stifel Research szakértője.

Az Air France-KLM üdvözölte a döntést, ám jelezték, ebben a szakaszban nem fektetnek be az ITA tőkeszerkezetébe. Középtávon azonban fontolóra vehetik, hogy kisebbségi részesedést vásároljanak az ITA-ban – közölték. A források szerint a Delta szintén érdeklődését fejezte ki egy későbbi belépés iránt.