Továbbra sincs vevő a világ legnagyobb tengerjáró hajójára

Global Dream, hajó, tengerjáró hajó, MV Werften hajógyár, Wismar, Németország, Economy Shipyard Shipbuilding lifestyle pandemic Horizontal
A worker walks at the 342m long and almost finished cruise ship “Global Dream“ in the main assembly hall of the shipbuilder „MV Werften“ in Wismar, on Januar 26, 2022. - One of the world's largest cruise ships sits, unfinished, in a wind-swept dock in Wismar on Germany's Baltic coast after the its makers filed for bankruptcy in January. (Photo by Gregor Fischer / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
Már az első útja előtt leselejtezhetik a világ legnagyobb tengerjáró hajóját. A Global Dream II ócskavasként végezheti, ha sürgősen nem sikerül vevőt találni rá, ugyanis a tulajdonos, német-hongkongi hajót építő cég, a MV Werften csődöt jelentett. A hajó körüli ügyekről nemrég az Origo is beszámolt.
Vágólapra másolva!

Továbbra is bizonytalan a hatalmas óceánjáró sorsa, melynek építése körülbelül 1,2 milliárd fontba (557 milliárd forint) került. A behemótot jelenleg egy német hajógyárban tárolják, de fogy az idő, hogy vevőt találjanak rá.

A hajóépítő cég, a MV Werften szóvivője, Christoph Morgen ugyanis elmondta, hogy

a cég wismari gyárát eladták a Thyssenkrupp haditengerészeti egységének, amely katonai hajók építésére használja majd azt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Global Dream II-t 2023 végéig el kell távolítani az üzemből. Ráadásul tovább nehezíti a hajó sorsát, hogy bár az óceánjáró szerkezetileg kész, de néhány berendezést, valamint az utasteret még be kellene rajta fejezni.

Az alábbi képen a Global Dream II látványtervei:

A Global Dream II-t emellett azért is olyan körülményes értékesíteni, mert az ázsiai piacra tervezték, így állítólag komoly változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy alkalmas legyen az amerikai vagy európai használatra.

Az An Bord német tengerjáró szakmagazin szerint ha záros határidőn belül nem sikerül vevőt találni a monstrumra, akkor a motorokon alkatrészként, míg az alsó hajótesten ócskavasként adnának túl.

Ráadásul nem csak a 20 fedélzetes Global Dream II, hanem kisebb testvérhajója a Global Dream is a gyárépületben vár az új tulajdonosára.

A 342 méter hosszú és már majdnem kész „Global Dream" tengerjáró hajó a wismari „MV Werften" hajóépítő fő összeszerelő csarnokában látható 2022. január 26-án Forrás: AFP/Gregor Fischer

Egyébiránt az utaskapacitás tekintetében mindkét tengerjáró világ legnagyobbjai közé tartozott volna. A legnagyobb hajó jelenleg a 6988 utas befogadására alkalmas Wonder of the Seas Royal Caribbean.