Bemutatta saját repülőgéphordozóját a világ hetedik legnagyobb országa

INS Vikrant, indiai repülőgéphordozó, india, flotta, repülőgéphordozó
Vágólapra másolva!
Indiában elkészült az ország első hazai gyártású repülőgéphordozója, Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken történelminek nevezte az eseményt, és felhívta a figyelmet az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának megőrzésére.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök Kerala államban elmondott beszédében leszögezte:

nem sok ország büszkélkedhet saját gyártású repülőgéphordozókkal, de India most már közéjük tartozik.

Hozzátette: a Vikrant az ország második repülőgéphordozója az Oroszországtól vásárolt, 1987-ben gyártott Vikramaditja mellett.

Tengerészgyalogosok India első hazai gyártású repülőgéphordozójának, a Vikrantnak a fedélzetén Koccsi kikötőjében 2022. szeptember 2-án Forrás: MTI/AP/Prakash Elamakkara

A 262 méteres, 47.400 tonnás Vikrant az ország legnagyobb hadihajója: mintegy 1600 főnyi személyzet és 30 repülőgép befogadására képes, köztük harci repülőgépekére és helikopterekére is, a gyártásához felhasznált alkatrészek több mint 75 százaléka pedig szintén indiai gyártmány.

A tervek szerint a hajót 2023 végéig orosz gyártmányú MiG-29K harci repülőgépek segítségével tesztelik, ezt követően helyezik üzembe.

Újdelhi emellett újabb harci repülőgépeket kíván vásárolni Franciaországtól.

A Vikrant repülőgéphordozó anyahajó:

- mondta Modi, aki a többi között ezzel indokolta a haditengerészet költségvetésének növelését is.

Az utóbbi években Kína fokozta jelenlétét az Indiai-óceánon, valamint a Csendes-óceán nyugati térségében, egyebek között - Újdelhi biztonsági aggályai ellenére - kikötőt épített Srí Lankán, ahová már befutott az első kínai hajó is.

Jóllehet Peking azt állítja, kutatóhajóról van szó, Újdelhi attól tart, a vízi járművet kémtevékenység folytatására is használhatják.

Az indiai haditengerészet tavaly négy hadihajót küldött válaszul Délkelet-Ázsiába, a Dél-kínai-tengerre és az indiai- és csendes-óceáni térségbe, ahol részt vettek az Indiából, Ausztráliából, Japánból és az Egyesült Államokból álló Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert együttműködés hadgyakorlatán.

Pekingnek a térség több országával - köztük Vietnámmal és a Fülöp-szigetekkel - van vitája olyan területek fennhatósága miatt, amelyek közül nem egy földgázban és olajban is gazdag.