Szeizmikus robbantásokra készült egy olajóriás az óceánban

Bigfin reef squid spawning season dive diver seafood oval squid egg?deposition egg?laying oviposition Sepioteuthis lessoniana glitter squid Horizontal SEA OCEAN BABY EGG SQUID
Elkezdődött a tintahal ívási időszaka Shizuoka környékén Japánban.
Vágólapra másolva!
Egy dél-afrikai bíróság helybenhagyta a Shell energiaipari óriásvállalatot érintő tilalmat, aminek értelmében az óriásvállalat nem használhat szeizmikus hullámokat olaj- és gázkutatásra az Indiai-óceán partjainál - írja a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Az ítélet győzelmet jelent a környezetvédők számára, akik aggodalmuknak adtak hangot a kutatás bálnákra és más tengeri élőlényekre gyakorolt hatása miatt. A Makhanda városban hozott döntés értelmében

hatályon kívül helyezik azt a 2014-es határozatot, amely jogot adott a Transkei és Algoa kutatási területeken történő olaj- és gázfeltárásra.

A helyi média szerint az ítéletet követően a bíróság épülete előtt polgárjogi szervezetek és civilek ünnepeltek.

A Shell szóvivője elmondta: a vállalat elfogadta és tiszteletben tartja a bíróság döntését.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Toshiyuki Kon

A jogi eljárásra azt követően került sor, hogy a Shell bejelentette: 3D-s szeizmikus adatokat akar gyűjteni több mint 6.000 négyzetkilométernyi óceánfelületen Dél-Afrika partjainál, méghozzá egy olyan területen, amely gazdag tengeri élővilágáról és természeti erőforrásairól nevezetes.

A kutatást öt hónapig végezték volna, méghozzá napi 24 órában, ami 10 másodpercenként rendkívül hangos lökéshullámokat gerjesztett volna, ezzel pedig a helyi tengeri populáció életét sodorták volna veszélybe.

A dél-afrikai energiaügyi minisztérium egyébként kiállt a Shell mellett, és bírálta azokat, akik gátolni akarják az ország fejlődését elősegítő projekteket.