Nagyszabású beruházás indult meg a Balatonnál

Balaton, Sió, zsilip
Új zsilipet kap a Sió csatorna
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, valamint az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái is zajlanak - írja a magyarepitok.hu.
Vágólapra másolva!

A beruházás jelenlegi állásáról közösségi oldalán adott hírt a Colas Alterra Zrt., amely a Strabag Építőipari Zrt.-vel konzorciumban hajtja végre a korszerűsítési munkálatokat a Balaton nagyműtárgyain és a Sió-csatornán.

A közel 19 milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége,

biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén.

Megújul a Sió-csatorna zsilipje Forrás: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

A projekt megvalósítása során átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót -, valamint a siófoki hajózsilipet.

A Sió zsilipjének látványterveiből korábban látványos videó is készült:

Az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái érdekes szakaszba értek:

elkészült az első anyagában színezett fal.

A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd kivitelezése. Ha ez elkészült, befejezhető a régi műtárgy bontása és megkezdődhet az íveshíd építése.

Ezzel párhuzamosan már dolgoznak a Sió felső szakaszának kotrásán és depónia építésén, valamint a bal parti töltés áthelyezésén is.