A Volkswagen AG német autóipari konszern megerősítette szándékát, hogy tőzsdére kívánja vinni a luxussportautó-gyártó Porsche AG részvényeit. A The Wall Street Journal által idézett elemzői becslések szerint a Porsche akár 85 milliárd euró értéken kerülhet tőzsdére, ami a legnagyobb elsődleges kibocsátás (Initial Public Offering -IPO) lenne Európában az Enel olasz energiavállalat 1999. évi bevezetése óta.

A tőzsdei bevezetés előkészítéseként a Porsche részvényeinek 50 százalékát törzsrészvényekre és 50 százalékát szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényekre osztották.

A VW a Porsche részvényeit a frankfurti tőzsdére kívánja bevezetni és a társaság elsőbbségi részvényeinek 25 százalékát magánbefektetőknek kívánja felajánlani a szeptember végére vagy október elejére tervezett nyilvános ajánlattétel keretében.

A VW-ben többségi részesedéssel rendelkező Porsche alapító család a tervek szerint 25 százalék plusz egy Porsche-törzsrészvényt vásárol a tőzsdén jegyzett Porsche Automobil Holding SE családi befektetési alapjukon keresztül.

Történelmi üzletre készül a PorscheForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Anton Raharjo

A VW sikeres IPO esetén a bevétel 49 százalékát különleges osztalék formájában kívánja szétosztani részvényesei között. A kifizetésekre valószínűleg 2023 elején kerül sor – közölte a vállalat.

A német járműgyártó jelezte, hogy egyeztetést kezdett az egyéni befektetőkkel, hogy felmérje a kereslet szintjét, és meghatározza a részvények árát.

Az elemzői becslések szerint a Porsche értékeltsége 60 és 85 milliárd euró körül mozoghat. A márka ráadásul annak ellenére őrizte meg a magas értékét az elmúlt időszakban, hogy más versenytársak, mint az Aston Martin vagy a Ferrari értéke csökkent – írja a CNBC.

A Porsche egyébként pénzügyileg is igen erős a Volkswagen konszern egészén belül. A luxusmárka működési nyeresége ugyanis 22 százalékkal emelkedett az idei első félévben, miközben a Volkswagen márkánál 8 százalékos volt a csökkenés.