Veszélybe került a britek egyik klasszikus étele

Fish and Chips
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb bajban vannak a hagyományos fish and chipset kínáló brit üzletek. Az energia és a hal ára is drámaian emelkedett ugyanis az elmúlt időszakban, ami az iparági szervezetek szerint akár a kínálat jelentős visszafogásához is vezethet.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Egyesült Királyság súlyos megélhetési válságtól szenved, a fogyasztási cikkek egyre szélesebb köre kerülhet válságba. Legutóbb az iparági szervezetek már arra figyelmeztettek, hogy az egyik hagyományos ételnek számító fish and chips is eltűnhet az asztalokról – írja a CNBC.

Az energia mellett ugyanis a hal, a krumpli és az étolaj ára is jelentősen drágult az elmúlt hónapokban, ráadásul az is problémát okoz, hogy az európai szankciók miatt nehezebb hozzájutni az orosz halhoz.

Oroszország egyébként a tengeri élelmiszerek egyik legnagyobb globális beszállítója.

A koronavírus-járvány előtt a brit üzletek nagyjából 70 fontot fizettek 3 stone (kb. 19 kilogramm) halért, ám ez az összeg mostanra elérte a 270 fontot is. Ráadásul a beszerzett halmennyiség jelentős része Oroszországból származik. Az Egyesült Királyság kormánya viszont a háború miatt 35 százalékos büntetővámot vetett ki az orosz tengeri élelmiszerek behozatalára, ami igencsak megnehezítette a boltok beszerzését.

A klasszikus fish and chips is veszélybe került az Egyesült Királyságban Forrás: Famifranquoi / Pixabay

Sok üzlet Skandinávia felé fordult, és a Halászok Nemzeti Szövetségének (NFFF) képviselői nemrég el is utaztak Norvégiába, hogy tárgyaljanak az emelkedő árakból adódó problémák esetleges enyhítéséről.

Az iparág legfőbb problémája azonban, hogy a fish and chips boltok nem tudják korlátlanul a fogyasztókra hárítani a megemelkedett költségeket.

A fish and chips ugyanis hagyományosan egy könnyen megfizethető ételnek számít, és klasszikusan épp a munkásosztálybeli területeken népszerű.

Mindeközben a szárazság miatt romlott a brit burgonyatermés, ami a krumpli árát is megemelte. A napraforgóolaj ára pedig korábban megduplázódott, noha az elmúlt időszakban itt már némi enyhülés volt érzékelhető az árakban. Ezek ugyancsak hatalmas terhet jelentenek az éttermek számára.

Nem meglepő tehát, hogy az egyik iparági szervezet vezetője a napokban már úgy nyilatkozott, hogy ez a legnagyobb válság, amelyet a szektor valaha tapasztalt.