Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Brown bejelentette, népszavazást fognak kiírni arról, hogy az ország II. Erzsébet királynő halála után három éven belül köztársasággá váljon.

Gaston Brown aláírta azt a dokumentumot, amely megerősíti III. Károly státuszát új királyként, majd percekkel később kijelentette, szorgalmazni fogja a köztársasági népszavazást Antigua és Barbudán – írja a The Guardian. A miniszterelnök az év elején, Wessex grófjának és grófnőjének látogatásakor már jelezte a népszavazás kiírására vonatkozó szándékát.

Browne az ITV-nek hangsúlyozta, a lépés nem ellenségeskedés a monarchiával, mindössze az utolsó lépés Antigua és Barbuda függetlenségi folyamatának lezárásához, illetve annak biztosításához, hogy az ország valóban szuverén nemzet legyen.

Antigua és Barbuda népszavazáson döntene III. Károly király államfői státuszárólForrás: AFP/Jewel Samad

Amikor a kormányfőt a népszavazás időpontjáról kérdezték, azt mondta, hogy valószínűleg a következő három évben kerülhet rá sor.

Browne elmondta, országa elkötelezett tagja marad a brit Nemzetközösségnek, még akkor is, ha a népszavazás sikeres lesz, és Antigua és Barbuda köztársasággá válik. A Nemzetközösségen belüli köztársaságoknak nem kell elismerniük a brit uralkodót államfőnek, csupán a Nemzetközösség fejének.