Mozgolódnak a betéti kamatok a bankoknál

kamat, hozam, kötvény, profit
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Egyes pénzintézeteknél 5 százalék feletti kamattal köthetjük le a pénzünket, néhány plusz feltétel vállalásával pedig a nagyobb bankoknál elérhető éves kamat többszörösét is megkaphatjuk kamatprémiumként. Több helyen már 6-7 százalékos vagy annál is magasabb kamatot is kínálnak – derül ki a Bank360.hu összeállításából. A nagyobb bankoknál nehezen indulnak meg felfelé a szinte nem is látható betéti kamatok, de egy-két időszakos akció erejéig már mutatkozik a változás.
Vágólapra másolva!

A jegybanki alapkamat július vége óta 10 százalék felett van, és a hitelkamatok is hónapról hónapra emelkednek. Ebben a helyzetben előbb-utóbb a banki betétek kamatainak is el kellene indulnia felfelé, ebből azonban eddig alig láttunk valamit. Az elmúlt hónapokban azonban a kisebb pénzintézetnél már egyértelműen elindult a látványosabb emelkedés, ami mostanra akár 7 százalékos vagy magasabb betéti kamatot is elérhetővé tesz lekötés esetén - derült ki a Bank360.hu közelményéből.

Van, ahol a 7-8 százalékos kamat is elérhető

A Gránit Banknál akár

rövidebb lekötés után elérhető az átlagosnál magasabb kamat.

A KamatMax betét 6 hónapos lekötésre 7 százalékos kamatot kínál, a KamatMax Plusz pedig 12 hónapra akár 9 százalékos EBKM-mel is elérhető. Három hónapos lekötésre 50 ezer és 30 millió forintos lekötés között 6 százalék a kamat. A kedvező lekötés feltétele az aktív számlahasználat, ha ez nem történik meg a lekötés ideje alatt, akkor az éves kamat 0,50 százalék. A betét idő előtti feltörése esetén 0,10 százalék kamatra számíthatunk.

A jegybanki alapkamathoz kötött betétek mellett a Felemelő betétek fél-, egy- és kétéves lekötési lehetőséget is kínálnak, előre meghatározott kamattal.

A feltétel ebben az esetben is a Gránit Banknál vezetett bankszámla aktivált bankkártyával. A legmagasabb kamat 12 hónapos lekötéssel érhető el: az első hónapban 1,70 százalékos kamattal indul a megtakarítás, a 12. hónapban pedig 8,70 százalékos éves kamattal számolhatunk.

A MagNet Bank augusztus 31. óta több olyan betétet is kínál, ahol a kamat 7 százalék körül van. Az Aktív Plusz Közösségi Betét és a Mentor Plusz Betét is hároméves lekötési idővel választható, három hónapos kamatfizetési időszakkal. A kamat kifizetési időszakonként változik, ugyanis az aktuális jegybanki alapkamathoz van kötve. Az Aktív Plusz betétnél a kiemelt kamat így jelenleg akár 7,75 százalék (jegybanki alapkamat mínusz 4 százalék) is lehet (EBKM 7,67 százalék), a Mentor Plusz pedig internetbankos lekötés esetén pedig 7 százalék (EBKM 6,92 százalék). A kiemelt kamat eléréséhez rendszerint aktív számlahasználatot vár el a bank.

A feltételek lekötött betétenként eltérhetnek, ezért érdemes alaposan tájékozódni. A kamat mellett akár kamatprémiumra is számíthatunk, ha a futamidő végéig lekötve tartjuk a pénzt. A Mentor Plusz betétnél az induló betét után például egyszeri plusz 0,15 százalék, a Hűség betétnél pedig plusz 0,20 százalék kamatprémium jár - írja a Bank360.hu.

A Cetelem a megtakarítási számla konstrukcióján, a Takarékszámlán hosszabb, két éves lekötésre kínálja a magasabb kamatot, akár 6 százalékot. Egy éves lekötés mellett 3 százalékra számíthatunk, de még a Takarékszámla látra szóló, azaz lekötés nélküli 1 százalékos kamata is a látható tartományban van a sok helyen "kínált" 0,01 százalékos lekötésriasztó kamathoz képest - közölte a Bank360.hu a közleményében.

Illusztráció Forrás: dreamstime

A nagyobb bankoknál is elindult valami

A nagybankok eddig nem kezdtek el versenyezni érdemi betéti kamatokkal a lakossági ügyfelek pénzéért, de azért most náluk is megmozdult valami. Az OTP Bank 7 százalékos kamatot kínál azoknak, akiknek 2022. szeptember 1. és 2022. november 25. között jár le az Egyéves Magyar Állampapírja, és a felszabaduló összeget inkább az OTP-nél kötné le. Az Államadósság Kezelő Központ nem is hagyta szó nélkül az akciót, máris bejelentette, hogy ennek a kamatadómentes állampapírnak a kamatát szeptember 19-től éppen 7,0 százalékra emeli.

Az OTP-nél ebben az akcióban a legkisebb leköthető összeg 100 ezer forint, a maximum pedig a korábban állampapírban elhelyezett összeg névértéke. Ha viszont valaki ezzel a lehetőséggel nem tud élni, akkor az OTP Banknál marad neki a standard betéti kamat, ami továbbra is 0,01 százalék. Ennek lényegében az az üzenete, hogy nem érdemes lekötni a pénzünket - derül ki a Bank360.hu közleményéből.

Az Erste Bank esetében ugyanez a helyzet, egyéves lekötési lehetőséget kínál 0,01 százalékos kamattal. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint. Rendszeres megtakarítás vállalásával (CélBetét számla) havi 20 ezer forint felett a 0,01 százalék mellett 0,09 százalékos kamatprémium érhető el. 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 0,01 százalék a kamatprémium, a 0,01 százalékos kamat mellett. 5 ezer forint alatti megtakarításra nem jár kamatprémium.

A Raiffeisen Banknál 1, 3, 6 és 12 hónapra is leköthetjük a pénzünket, de itt se nagyon van miért, mert a kamat ugyancsak 0,01 százalék.

A minimum leköthető összeg itt is 100 ezer forint. Ennél valamivel magasabb kamatot kínál a CIB Bank. A Classic betét minimum 100 ezer forintos lekötéssel 3 és 5 évre választható. A hosszabb futamidő 1,50 százalékos kamatot hoz, a rövidebb pedig 1 százalékot. Rövidebb futamidő (3, 6, 12 hónap) esetén 0,03 százalék a kamat.

Azoknak, akik a Tandem megtakarítást választják, 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 5 vagy 6 százalék a kamat; magasabb kamat akkor jár, ha jogosultak-e a Magnifica kedvezményre. A futamidő hátralévő részében viszont 0,01 százalék a kamat.

Növeszik az átlagos kamat mértéke, és a lekötött betétek összege is

Az augusztus végén közzétett MNB-s adatok szerint a lekötött betétek átlagos kamatlába jelentősen emelkedett júliusban az előző hónapokhoz képest. A háztartásokkal kötött betétszerződések kamatlába 7 százalék fölé emelkedett a júniusi 4,56 százalékhoz képest. Ezen belül a lakossági betétek átlagos kamatlába 6,81 százalék volt. A legfeljebb egy évre lekötött pénz jelenleg sokkal jobban kamatozik, mint a hosszabb időre lekötött összegek: 7,26 százalék volt a júliusi átlag, míg az egy éven túl lekötött betéteknél mindössze 2,33 százalék. A lekötött betétek szerződéses összege júliusban 1310,8 milliárd forint volt, ami 67 százalékos növekedést jelent az előző havi 786,8 milliárd forinthoz.