Elképesztő erdőirtáshoz vezetett a bányászat Délkelet-Ázsiában

Indonézia erdőírtás környezetvédelem erdő
The Palm oil trees that have been knocked down allowed on the ground without burnt as nature will destroyed by it self in West Sumatera, Indonesia on 04 September 2016. Palm oil is a type of edible vegetable oil that is derived from the palm fruit, grown on the African oil palm tree. Oil palms are originally from Western Africa, but can flourish wherever heat and rainfall are abundant. Today, palm oil is grown throughout Africa, Asia, North America, and South America, with 85% of all palm oil globally produced and exported from Indonesia and Malaysia; but most of the time not using sustainable measures. PT. Tidar Kerinci Agung owned by HASIM DJOJOHADIKUSUMO who have a large palm oil at West Sumatera divded into three region : Solok Selatan, Dhamasraya, and Bungo district giving big concern to the environtment by providing estimate 2,400 hectare of Forrest Conservation that fully protected with habitat such as Sumateran Tiger, Elephant, Sumateran Trees Tigers, and many more. For the people who live at the palm oil plantation the company also provide school from Junior to senior high school and bright students have the scholarship to university. Palm Oil Plantation is very complex issues regarding to the destruction of forrest and some use child labor for the production, what PT. TKA provide is a good example where business and human wellfare and the continuing of forrest habitat can live side by side. (Photo by Donal Husni/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben az ipari bányászat által okozott trópusi erdőirtás több mint fele Indonéziában történt. Ezzel az országban globálisan is példátlan mennyiségű erdőterületet pusztítottak el.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint Indonéziában az ipari bányászat példátlan pusztítást végzett a trópusi erdőterületeken. A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban közreadott kutatás 26 országra összpontosítva vizsgálta az ipari bányászat és az erdőirtások közti összefüggéseket 2000 és 2019 között – írja a Mining.com.

A kutatók arra jutottak, hogy mindössze négy ország (Indonézia, Brazília, Ghána és Suriname) felelős az ipari bányászat miatt bekövetkezett erdőveszteségek 80 százalékáért.

Indonéziában, a vizsgált időszakban, 1901 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, hogy helyet biztosítsanak az ipari bányászat számára. Összevetésképpen, ez háromszor nagyobb, mint a főváros (Jakarta) területe. Az erdőirtások fő hajtóereje a Borneó szigetén található szénbányák bővítése volt.
Brazíliában a vasérc és az arany, Ghánában és Suriname-ban pedig a bauxit és az arany bányászata volt az erdőpusztítások fő motorja.

Elképesztő erdőirtásokat hajtottak végre Indonéziában Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Az elemzők kiemelték, hogy az ipari bányászat miatt bekövetkező erdőpusztulás az összes erdőirtásnak csupán kis hányadát tesz ki, és az erdőirtások Indonéziában, Brazíliában és Ghánában 2010 és 2014 között érték el a tetőpontot.

A szerzők hozzátették azonban, hogy az elektromos járművek gyártásához szükséges fémek iránti növekvő kereslet új kockázatot jelent.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban például a kobaltban gazdag erdőterületek már most erős nyomás alá kerültek. Indonéziában pedig a bőséges nikkel- és rézlelőhelyek fokozhatják ismét az erdőirtások ütemét.