Magyarországon járt a Magyar Zene Háza sztárépítésze

A Magyar Zene Háza madártávlatból
Vágólapra másolva!
Sou Fujimoto japán sztárépítész a világjárvány miatt először láthatta élőben a Magyar Zene Házát, amelyről elmondta: fantasztikus lett, és a szakmai pályafutása kiemelkedő mérföldkövének tartja azt. Hozzátette, hogy a Magyar Zene Háza megtestesíti építészeti filozófiáját: a természet és az épített környezet tökéletes harmóniáját.
Vágólapra másolva!

A japán építész úgy nyilatkozott, hogy a ház még az elképzeléseit is meghaladó módon valósult meg: nemcsak a megálmodott részletek - a lebegő tető, az aranyszínű fénykutak - működnek jól, de annak épített minősége is kiváló. Emellett megvalósul a ház hármas osztata, amelyben a zenepedagógia, a zenetörténeti kiállítás és a koncertek remekül működnek együtt.

Szemmel láthatóan tele van az épület, és a látogatók nagyon jól érzik magukat.

A Magyar Zene Háza madártávlatból Forrás: ligetbudapest.hu

- számolt be élményeiről Sou Fujimoto.

"Az átadás óta sok képet és videót láttam az épületről, de egészen más személyesen megtapasztalni, hogyan olvad bele a ház a természetbe, a park szövetébe" - lelkesedett az építész.

Sou Fujimoto számára a Magyar Zene Háza megtestesíti építészeti filozófiáját: a természet és az épített környezet tökéletes harmóniáját Forrás: Mohai Balázs

A tervező a kivitelezés kezdete óta többször járt Magyaroroszágon, és találkozott nemcsak a fejlesztésért felelős Városliget Zrt. munkatársaival, de a magyar mérnök céggel, a Teampannon munkatáraival, és a kivitelező szakemberekkel is. A pandémia alatt pedig online videóegyeztetések keretében kísérte nyomon a ház fejlődését, és egyeztetett a megvalósítás során felmerülő kérdésekről. Élőben most látta először az elkészült házat, amely

a Magyarországon elkészült épületek közül a legtöbb nemzetközi díjat nyerte el.

Sou Fujimoto a Magyar Zene Háza tervezésekor azt a célt tűzte maga elé, hogy feloldja az épített és a természeti környezet közötti határokat. Olyan projektet akart létrehozni, amely megmutathatja az építészet jövőjét is. A másik fontos szempont az volt, hogy a ház invitáló legyen, látogatásra ösztönözzön. Ittléte alatt az építész örömmel vette tudomásul, hogy a január végi megnyitás óta már sok százezren látogatták meg a házat, kiállítása és programjai is telt házzal működnek, emellett sokan jönnek kifejezetten az épület miatt is a Városligetbe.

Sou Fujimoto meglátogatta a Magyar Zene Házát Forrás: Mohai Balázs

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hozzátette:

és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban több mint félmillió látogatót fogadott a ház. "Sokan azért kerekednek fel, akár külföldről is, mert a Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal együtt a megújult Városliget komoly turisztikai vonzerőt jelent. Ez egyértelműen arra biztat minket, hogy az Új Nemzeti Galéria megvalósításával teljessé kell tenni a Liget Budapest Projektet" - mondta el Baán László.