Globális recesszió felé haladunk

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap a világgazdaság további lassulását várja, és arra számít, hogy egyes országok recesszióba süllyednek jövőre. Eközben friss tanulmányában a Világbank azt jósolja, globális recesszió felé haladunk - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Továbbra is lefelé mutató kockázatok uralják a világgazdasági kilátásokat, és egyes országok esetében jövőre várhatóan erősödik a recesszió. Azt azonban ma még túl korai lenne megmondani, hogy lesz-e kiterjedt, globális visszaesés – jelentette be Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szóvivője.

Újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a továbbra is magas infláció, az ellátási láncok problémái és a szigorúbb pénzügyi piaci feltételek további lendületvesztésre utalnak a harmadik negyedévben.

Az IMF júliusban 2022-re 3,2 százalékra, 2023-ra pedig 2,9 százalékra módosította a globális gazdasági növekedést. Az új prognózist a jövő hónapban teszik közzé. A szóvivő szerint egyértelmű, hogy amit globális gazdasági lassulásként jellemeztek, csak fokozódott az elmúlt hetekben és hónapokban.

1970 óta a legnagyobb mértékű lassulásban van a világgazdaság

Forrás: AFP/Zach Gibson

A Világbank egyértelműen a globális recesszió kockázatának növekedését várja jövőre, mivel a központi bankok szerte a világon egyszerre emelik a kamatot a tartós infláció leküzdése érdekében.

A három legnagyobb gazdaság, vagyis az Egyesült Államok, Kína és az euróövezet, erőteljesen lassult, és 2023-ban a világgazdaságot érő mérsékelt negatív hatások is mélyíthetik a recessziót. A Reuters által közölt összefoglaló szerint a világgazdaság a recesszió utáni fellendülést követően 1970 óta a legnagyobb mértékű lassulásban van, és a fogyasztói bizalom máris látványosabban esett, mint a korábbi globális visszaeséseket megelőző időszakban. David Malpass, a Világbank elnöke azt mondta,

a globális növekedés jelentősen lassul, és valószínűleg ez folytatódik, ahogy egyre több ország esik recesszióba.

Hacsak az ellátási zavarok és a munkaerőpiaci nyomás nem csillapodnak, a globális maginflációs ráta (elsősorban az élelmiszer- és az energiaáraktól megtisztított mutató) 2023-ban öt százalék körül maradhat, ami majdnem kétszerese a világjárvány előtti ötéves átlagnak. Ayhan Kose, a Világbank alelnöke kifejtette, a monetáris és fiskális politika közelmúltbeli szigorítása segít csökkenteni az inflációt.