Megnyílt a 4. Drón Konferencia és Expo Budapesten

Budapest, 2022. szeptember 20. Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát, a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönzi az elterjedést - mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára a 4. Drón Konferencia és Expo megnyitóján Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: a pilóta nélküli légi járművek, a drónok alkalmazása folyamatosan bővül, Magyarországon számos jó példa van különböző iparágakban erre. A védelmi ipar mellett a mezőgazdaságot, vagy a szállítmányozást emelte ki.

"A következő 5-10 évben a dróntechnológia gyors, tömeges elterjedése várható, a következő két évben megtízszereződhet a drónrepülések száma, és a szektorban közvetlenül foglalkoztatottak száma

- ismertette.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára beszédet mond a IV. Drón Summit és Expo megnyitóján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy a dróntechnológia alkalmazása előnyt jelentsen az országnak, munkahelyeket teremtsen, hatékonyabbá tegye a termelést és a szolgáltatásokat, biztonságosabbá tegye az életet. A konferencia jó alkalmat teremt a fejlesztések összefogására, a nyitott kérdések és felmerülő problémák megtárgyalására és megoldására - vélekedett. Fontosnak nevezte a rendezvényt a nemzetközi partnerekkel folytatott tapasztalatcserékhez is.

Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: minden remény megvan arra, hogy a következő időszakban elindulhatnak a drónfejlesztések, pályázatok.

Beszámolt arról, hogy a Klebersberg Központ az elmúlt időszakban 840 drónt telepített az iskolákba, létrejön a sulidrón-hálózat, hogy a gyerekek készség szinten tudják használni a technológiát.

Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke arról tájékoztatott, hogy a létrehozott drón-ökoszisztémában már 134 koalíciós tag van. Mostanra átfogó iparági stratégia van, támogató keretrendszerrel, így nemzetgazdasági szinten várható a versenyképesség növekedése - mondta. A következő években a technológia a mindennapok részévé fog válni, tette hozzá. A drónpiac potenciális GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma közel 18 ezer - ismertette. A társadalmi hasznok közé sorolta a veszélyes munkakörök kiváltását.