Úgy tűnik, nem csak az érintettek érezhetik így, de vannak bizonyítékok arra, hogy a termet körüli elfogultságunk hozzájárul a karrierünk alakulásához, de legalábbis a fizetésünkhöz - derül ki a bien.hu témáról készült összeállításából.

A magassági megkülönböztetés az egyik legkevésbé ismert vagy tárgyalt torzítás, és az egyik legnehezebb megerősíteni. Még a „normális" vagy az átlagon felüli termetűek is nehezen hiszik el, hogy valaha is elfogultak voltak velük a magasságuk alapján, vagy hasznot húztak belőle.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy szakmai szinten a termet kézzelfogható különbséget jelent, bár kissé eltérő módon hat a férfiakra és a nőkre. A tanulmányok szerint a magasság korrelál a magasabb jövedelemmel. A toborzók a magasabb jelölteket részesítik előnyben, a magasság pedig befolyásolja az előléptetési lehetőségeket.

A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb férfiakat és nőket „vezető-szerűbbnek" tekintjük, dominánsabbnak, intelligensebbnek és egészségesebbnek tartjuk őket; a magas férfiak nagyobb valószínűséggel jutnak vezetői pozícióba - írja a lap a BBC-n közöltek és más források alapján.

Mindazonáltal a "magasságizmus" implicit elfogultság, amelyet tudat alatt rejtegethetünk, sőt, belsővé tesszük anélkül, hogy észrevennénk. Ez a burkoltság az, ami különösen nehézzé teszi a felszámolását.

Franciaország legmagasabb embere egy 2022 áprilisi felvételenForrás: AFP/Guillaume Souvant

Dr. Omer Kimhi, a Haifa Egyetem Jogi Karának docense, aki a jelenséget kutatta, úgy véli, hogy a gyökerei az evolúciós torzításokban rejlenek. Az állatvilágban ugyanis a magasságot gyakran hozhatjuk összefüggésbe az erővel.

„Ha nagyobb vagy, te vagy a csoport vezetője. Ennek egy része megmaradt, és a magasságot tekintélyhez, erőhöz és magasabb pozícióhoz kötjük" - állíja.

A magasság iránti tiszteletünk valóban ösztönös lehet – a múltban a társadalmi hierarchiák feltérképezésére használt primitív módszerek maradványa. Az ősi társadalmakban a fittség és a fizikai impozánsság fontos vezetői tulajdonságok voltak. De – mondja Dr. Erin Pritchard, a Liverpool Hope Egyetem fogyatékosságtudományi oktatója és a Kulturális és Fogyatékossági Tanulmányok Központjának tagja – többféleképpen is igazodhatunk ehhez a modern társadalomban.

„Az egyes nemzeteknek megvan a saját optimális magasságuk egy görbe alapján, és ez egy olyan sztenderddé válhat, amilyennek mindenkinek „kell lennie". Ha valaki ennél alacsonyabb megkérdezzük magunktól, hogy van-e valami baj vele – de tiszteljük azokat, akik magasabbak" – mondja Pritchard.